ОБЩЕСТВО

Докладът на алтернативния щаб за коронавируса се оказа секретен! Къде е истината?

Докладът на алтернативния щаб за коронавируса се оказа секретен! Къде е истината?

 

36b34ebc0a134a27acecce1870797ca1

 

 

Шумно рекламирания доклад от 400 страници на т. нар. алтернативен медицински щаб (МЕС), създаден от премиера Бойко Борисов за борба с коронавируса, се оказа секретен и недостъпен за широката публика.

 

 

 

Това става ясно от писмен отговор на Борисов на въпрос на депутата от БСП Антон Кутев, пише Сега. Той пита премиера какво възнамерява да прави с обширния документ, в който се дават препоръки и съвети за лечение на заразени с COVID-19, както и „конкретни решения“ за превенция. Депутатът също иска да му бъде предоставен докладът.

 

 

 

 

В отговора си обаче Борисов посочва, че докладът не е наличен в Министерски съвет и че „насоките са създадени единствено за ползване от медицинската общност, като целта им е да насочват и съветват“ как да се действа с вируса.

 

 

 

Авторите на Насоките за поведение при взаимодействия в рамките на здравната ни система при пандемична обстановка с високо контагиозен респираторен агент (SARS-CoV-2), в преамбюла на написаното от тях са изразили категорично волята си, че изготвеният от тях труд не трябва да бъде разпространяван в среди, извън медицинските, нито за цели, различни от професионална преценка за диагностика и лечение„, посочва министър-председателят.

 

 

 

 

 

Т.нар Насоки периодично се актуализирали и допълвали, и били „достъпни за професионалистите от медицинските среди на специализирани електронни платформи, които те използват и до днес“.

 

 

 

Той твърди още, че експертите са посочили, „че разпространението, ползването и интерпретацията на Насоките от лица без медицинско образование, може да доведе до сериозни последици за общественото и личното здраве и влече след себе си юридическа отговорност“.

 

 

 

 

Затова и Борисов поискал от ръководителя на МЕС проф. д-р Коста Костов за „даване на изрично писмено съгласие от авторите и всички лица, които са били привлечени в процеса на работа и имат принос в изготвянето на Насоките“.

 

 

 

 

 

Премиерът уверява депутата, че ако в Министерския съвет бъдат получени насоките заедно с писменото разрешение на експертите, участващи в написването им, те ще му бъдат „предоставени незабавно.“ За целта Борисов пише на Костов, за да разреши даването на документа.

 

 

 

 

 

Към момента Антон Кутев обаче не го е получил. „За мен изводите от отговора на Борисов са два. Или, че правителството е поръчало доклад, който не му трябва, и след като не го ползват за какво им е този доклад, или пък  експертите са дали мнението си, но властта не я интересува та, даже и не го чете„, коментира пред „Сега“ Кутев.

 

 

 

По думите му дори и един от авторите на доклада да не даде съгласие за представянето му, то това изобщо няма да се случи.  „Което може да се обърне срещу тя, защото те са медици, а не разузнавачи, които извършват секретна дейност„, допълни депутатът. Според него, ако наистина има „секретна информация“ в доклада, то той може да бъде изпратен в секретната секция на деловодството на НС.

 

 

 

 

Не е ясно и какви са препоръките на МЕС по отношение на строгите мерки, които бяха въведени в страната от 13 март по време на извънредното положение. В него, за разлика от Националния оперативен щаб (НОЩ), влизаха медици, които застъпваха по-либерален режим и т. нар. стаден имунитет, свързан с коронавируса.

 

 

 

 

 

Кутев изрази увереност, че въпреки спънките рано или късно ще получи доклада на МЕС и че няма да остави темата без развръзка.

 

 

 

 

КЪДЕ Е ИСТИНАТА?

 

 

 

При публичното представяне на доклада миналия месец, МЕС обяви, че той е от 400 страници и че е даден на премиера Борисов, което той отрича в отговора си към Кутев. Документът бил съставен от три раздела. В първия се разглеждали препоръките към извънболничната помощ в борбата са COVID-19, във втория – към болничните заведения, а в третия били препоръките за взимане на мерки.

 

 

 

 

Тогава Костов обяви, че приложените мерки на физическа и социална изолация са наложителни, с течение на епидемията те могат да бъдат преосмислени и при благоприятното й развитие – олекотени. Със сложни и увъртяни изрази той заяви още, че за постигане на по-добри резултати за борба с коронавируса е наложително да има „практически изпълними алгоритми и стъпки за диагностика и поведението на различните категории лица“.

 

 

 

 

В процеса на работа срещнахме пълна подкрепа от колеги и научни дружества. Това са около 50 асоциирани консултанти и още повече колеги, които дадоха своите рецензии. Имаме подкрепата на огромна част от медицинската общност“, коментира още проф. Костов.

 

 

Сега

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024