ОБЩЕСТВО

Д-р Кацаров: Най-асбурдното е, че самото правителство не може да посочи кое е числото на заразените хора

Д-р Кацаров: Най-асбурдното е, че самото правителство не може да посочи кое е числото на заразените хора

 

 

big_111

 

 

Налагането на извънредно положение беше абсолютно ненужно. Карантинни мерки могат да се налагат и без извънредно положение, и нашето законодателство е предвидило това нещо. Извънредното положение доведе до абсурда да се постави карантина на цялото население, в това число и здравите хора, което е напълно сгрешен подход, каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, в Студио Хъ по телевизия 7/8.

 

 

 

По този начин той започна отговора си на въпроса как ще коментира замяната на Закона за извънредно положение със Закон за санитарно положение.

 

 

 

 

Медицинската доктрина изисква да се поставят под карантина болните, заразените, тези, които могат да заразят други. А ние всъщност чрез извънредното положение наложихме карантина на цялото население. Изобщо не беше необходимо да  се налага извънредно положение, карантинни мерки – да. Министър Ананиев имаше право и по действащото тогава законодателство да ги наложи и да следи за спазването им.”, добави д-р Кацаров.

 

 

 

 

Разпускането на мерките и действията на правителството са хаотични и логически необясними. Не знаем на кое да вярваме, на това, че има 1600 заразени, както казват на брифингите, или че има 500 000 заразени, колкото ще са, ако се преизчислят имунологичните тестове, които се направиха напоследък, каза д-р Стойчо Кацаров.

 

 

 

Което и от двете числа да вземем, е алогично. Ако приемем, че са 1600 от самото налагане на блокади и обявяване на извънредно положение, това е абсолютно неадекватна мярка. Защото, 1600 са от два месеца, не за един ден. От друга страна, ако приемем, че другото число е вярно – 500 000 – 600 000, вече са прекарали болестта и имат имунитет, това означава, че въпросните мерки не са се отразили на разпространението на вируса и той се е разпространил независимо от тях., допълни Кацаров.

 

 

 

И едното, и друго число, говорят за неадекватни мерки. Но най-абсурдното е, че самото правителство не може да посочи кое е числото на заразените хора. Ние забранихме плановите операции и имунизациите, когато имаше 20 души заразени за една седмица, а ги разрешихме, тогава когато имаше 50 случаи на ден. Това са числата, които се обявяват от самото правителство., продължи д-р Кацаров.

 

 

 

Направихме с моя екип анализи как са въздействали тези ограничителни мерки и блокадата на цялата страна, направихме и анализи на доста европейски страни. И изводът, до който стигнахме е, че блокадите не са повлияли съществено на разпространението на инфекциите в различните страни. Тези, които са наложили по-строги мерки, имат сходни резултати с тези, които са наложили по-леки мерки, на броя починали и заразени. Тези мерки не са изиграли никаква роля, даже в страните, които са с по-меки мерки, броят на заразени и починали е по-малък., каза още д-р Кацаров.

 

 

 

 

КПП-тата бяха въведени само да тормозят хората, тъй като реално не ги спираха, а ги забавяха. Път, по който да минат за две минути, го минаваха за час или два. Да чака на опашка и да мине, всеки можеше да си напише декларация и да мине. Затварянето на определени градове или региони има смисъл, ако да речем, имаме огнище във Видин, а в останалата част на страната няма епидемия.

 

 

 

Тогава затварянето на движението от Видин към останалата част има логика от медицинска гледна точка. Когато обаче има заразени в цялата страна, да пречиш на движението от медицинска гледна точка няма смисъл. Налагането на тези мерки беше като цяло неадекватна реакция, защото нямахме епидемиологична ситуация в страната на 13 март, ние на практика нямаме такава и днес, завърши д-р Стойчо Кацаров.

 

 

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024