Криминално

Истина е! Гешев поиска отмяна на незаконно придобито българско гражданство

Истина е! Гешев поиска отмяна на незаконно придобито българско гражданство

 

Ge6ev

 

 

Главният прокурор Иван Гешев иска министъра на правосъдието да сезира президента Румен Радев да отмени натурализацията на човек, използвал неистински документ, за да придобие българско гражданство. Лицето С.Ш. е станал български гражданин след предложение на министъра на транспорта и информационните технологии в първото правителство на Борисов през 2010 г.

 

 

 

Проверка на ДАНС през 2019 г. обаче е установила, че такъв документ не съществува в архива и в деловодната система на министерството и не е подписван, съобщиха от държавното обвинение.

 

 
“От Министерството на транспорта посочват, че за периода 25.10.2010 г. – 02.11.2010 г. министър Александър Цветков е бил заместван от зам. министър Ивайло Московски. Съгласно императивните изисквания на Закона за българското гражданство, процедурата за придобиване на българско гражданство се инициира само и единствено по предложение на ресорния министър за съответната област, в която България има интерес от натурализация на лице или област, в която то има особени заслуги. С оглед преценка за данни за извършени документни престъпления, от преписката са отделени материали и изпратени по компетентност в Софийската районна прокуратура”, пише още в прессъобщението.

 

 

 
В средата на миналата година бившият главен прокурор Сотир Цацаров също направи искане за отмяна на натуралиция със сходни мотиви. Предложението му към министъра на правосъдието тогава касаеше 3-ма руснаци и на казахстанец, които са поели задължения за поддържане на направени инвестиции, станали основание за получаване на българско гражданство, но не са ги изпълнили.

 

 

 

В началото на 2019 г. от МВР и прокуратурата обявиха, че започва мащабна проверка на чужденците, получили българско гражданство през последните 5 г. Поводът тогава беше скандалът с руснака Сергей Адониев, който е станал български гражданин, въпреки че е бил издирван от Интерпол за банкови измами и пране на пари. Тогава шефът на ДАНС Димитър Георгиев се оправда, че службите не са разбрали, че Адониев е осъден, въпреки че били проверили всички информационни системи през 2008 г.

 

 

 

Източник: segabg.com

 

segabg.com

Криминално

More in Криминално

zaloviha-balgari-iztochili-milioni-292

Заловиха банда българи, източили милиони от обезщетения във Великобритания

април 10, 2024
afera

Изтекоха скандални снимки на Коцев и Рашков с контрабандните пачки и „куче касичка“

април 8, 2024
bizyurev-razkritie-prichinata-892

Рангел Бизюрев разкри причината за убийството на Митко от Цалапица

март 21, 2024
Image_17290718_40_0

Медицинска сестра заспа в метрото след изтощителна нощна смяна и изчезна. Виждали ли сте Анелия? СНИМКИ

март 2, 2024
d230fb21a1c64398bbb8024011ab9a1c

Bird: Служител на Специализираните полицейски сили е охранявал „SS клуб“ на Нотариуса

март 2, 2024
Image_17282796_40_0

Скитникът с безплатния интернет „Червеният пират“ си признал всичко, обявиха МВР-шефове

март 1, 2024