ОБЩЕСТВО

Кунчев за Мангъров: Трябва да се говори с цифри и факти и когато те опровергават, да бъдеш малко по-скромен

Кунчев за Мангъров: Трябва да се говори с цифри и факти и когато те опровергават, да бъдеш малко по-скромен

big_big_1256_1_

 

 

 

„Тежки обвинения отправи доц. Мангъров. Има право на своето мнение. Всичко, което се случва по света, го опровергава“.

 

 

Това заяви в ефира на Нова телевизия държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по повод отправените критики от доц. Атанас Мангъров към действията на Националния оперативен щаб, който си позволи да нарече членовете му „страхливци“, предаде Блиц.

 

 

 

„Всеки има право на мнение, но трябва да се говори с цифри и факти и когато те опровергават, трябва да бъдеш малко по-скромен“, заяви той.

 

 

И добави, че, когато носиш отговорност за цялата нация, не можеш да се основаваш на теории. Ако в тази ситуация има претенции към нашите решения, какво би било, ако ние бяхме една от първите засегнати страни?“, попита Кунчев.

 

 

„Когато си призован да отговаряш за здравето на цялата нация, няма как да се движиш по собствените си емоции и да взимаш решения на базата на собствените си разсъждения“, изрази мнение членът на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

 

 

 

„Ще има самоограничаване на инфекцията с коронавирус, рано или късно. Никой не може да каже кога ще се случи“, каза той. По думите му самоограничаването в даден момент е типично за подобен вид инфекции.

 

 

А компенсирането на личната безотговорност с предприемането на мерки за цялото общество, според него, не е правилно.

 

 

„Този, който не спазва правилата и препоръките трябва да бъде наказван“, категоричен бе доц. Кунчев.

 

 

„Ако в България се случи това, което стана във Видин, това ще бъде трагедия. Ако стане това, което се случва в Търговище – където търсим, но не откриваме вируса, ще е добре. Но е много вероятно на други места у нас да се случи това, което стана във Видин. Във видинската болница „Света Петка“, в която общо 43 лекари, медицински сестри и санитарки до момента са дали положителни проби за коронавирус, което представлява около 12-13% от целия персонал на лечебното заведение. 

 

 

 

Според официалните данни към четвъртък общо заболелите от COVID-19 в цялата Видинска област вече са повече от 160 души, а починалите са деветима. Това ѝ отрежда първо място в страната по съотношение между броя на заразените и на местното население.

 

 

„Тази пандемия промени животът на всеки човек. Няма човек, който да не е засегнат“, каза още главният държавен санитарен инспектор Ангел Кунчев. Той обясни и защо не се разрешава сядането на пейки в иначе отворените за разходки паркове и градини. „Единствената причина е да няма близък контакт между хората“, уточни той.

 

Според него много хора не само, че са спазвали правилата, но „ги спазваха много над това, което препоръчваме“. „Благодарение на тях сме на това положение и дай Боже да не вземат превес другите, които не спазват правилата“, добави доц. Кунчев.

 

 

Той обаче призна, че е бил по-голям оптимист за развитието на ситуацията у нас преди седмица – две. „Продължавам да твърдя, че в един момент ще има самоограничение на разпространението на вируса. Не ми харесва обаче, че много хора възприеха облекчаването на мерките у нас като край на ситуацията. Не, не е край“, подчерта доц. Кунчев.

 

Блиц, Нова тв

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
Image_17939093_40_0

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

май 17, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024