ОБЩЕСТВО

Кунчев: Каквото и да решим, маските остават. Още дълго ще ходим с тях

Кунчев: Каквото и да решим, маските остават. Още дълго ще ходим с тях

 

big_1193

 

 

 

Контрола върху кланиците не е спирал и няма как храната да е съществен фактор при заразяване, особено при термична обработка, обясни доц. д-р Ангел Кунчев от Националния оперативен щаб.

 

 

„Вероятно е в началото на юни да има още промени в мерките, в работата на щаба в представяне на информацията. Маските обаче няма да отпаднат скоро.

 

 

Може да освободим и всички мерки до средата на юни, но основните мерки в закрити помещения, чести дезинфекции, лична хигиена, ще останат за дълго време.

 

 

big_1194

 

 

СЗО временно спират проучванията с хидроксихлорохин, има странични ефекти, казали сме че не може да се използва свободно, а само в клинична обстановка при строго индикирани болни без показания.

 

 

 

Скоро ще влезе в действие лаборатория, където донори с антитела – доброволци ще могат да дават хиперимунна плазма, съобщи Кунчев.

 

 

На 26-ти българска делегация от ВМА отиде за еднодневно посещение в университетска болница „Сан Матео“ край Милано, съобщи  Мутафчийски.

„Това е един от най-старите университети в Европа. Там правят ехографско изследване на белия дроб, рентгенография, скенер, биохичини изследвания, а след час и половина излиза резултат от PCR-тестове. Имат собствена технология за произвеждане на тестове. ВМА ще подпише договор за взаимен обмен със „Сан Матео“.

 

 

 

Изследва се наличието на тромбози на съдовете на белия дроб, сърцето, дори месец след изследването. Биопсии на сърца са правили, изследвали са заболяването. Не се знае дали един умрял от инфаркт е умрял от Ковид, увреждането може да го предизвика. 13 години и 11 години средно живот отнема Ковид съответно при мъже и жени, установено е там. Често усложнение е пневмоторакс, имахме един починал с плазмопреливане във ВМА.

 

 

Там използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата. Те са отчели, че при преболедували от Ковид най-много антитела има в първия вмесец. До третия месец има рязък спад в антителата. Втората плазма вече не е хиперимунна и не се използва. Залага се на хиперимунната плазма, имат над 5000 дози за посрещане на евентуална втора вълна. С лекарства и ваксини не се занимава този университет“, поясни началникът на щаба.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024