ОБЩЕСТВО

Мутафчийски: Само ако се добие групов имунитет с ваксинация, ще бъдем спокойни

Мутафчийски: Само ако се добие групов имунитет с ваксинация, ще бъдем спокойни

muta_civil

 

Няма хаос в отпускането на мерките у нас и всичко върви по график, но ние нямахме право да даваме напразни надежди на хората и затова нямаше как да го дадем на обществеността, съобщи началникът на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг за анализ на ситуацията с коронавирусната епидемия у нас. 

 

 

От думите му стана ясно, че отварянето на ресторантите вътре зависи предимно от данните на Агенцията по храните и регионалните здравни инспекции за начина, по който се спазват мерките.

 

 

 

„Със сигурност може да се каже, че ако се добие групов имунитет с ваксинация (при достатъчно сигурна, надеждна и безопасна ваксина), тогава ще бъдем спокойни“, категоричен бе Мутафчийски. 

 

 

 

 

Попитан за потенциалната втора вълна, началникът на НОЩ каза, че никой не може да пророкува дали и кога може да връхлети тя, но мерките трябва да се запазят и по препоръката на СЗО – да остане пълната мобилизация.

 

 

 

 

Мутафчийски уточни още, че спорната заповед на здравния министър Кирил Ананиев за принудителното лечение на хората над 60 г., която вчера бе отменена, е важала единствено за болниците. „Става въпрос за лекарите, които са в най-рисковата група от смърт“, добави той.

 

 

 

А шефът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев разкри, че щамът от Китай е мутирал значително и към днешна дата има 3 основни – един различен в САЩ, един различен в Европа и един отделен в Китай.

 

 

„САЩ са на първо място в света с 21 000 заразени с коронавирус и 1400 починали за денонощието. В света са над 5 млн. заразените, а починалите са 325 хиляди. В Русия вече отчитат под 10 хиляди на ден“.

Това заяви на брифинг на редовния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

 

 

 

 

„В Бразилия нещата ескалират в доста бързи темпове. 293 000 са вече заразените лица, 21 000 са само за последното денонощие, а починалите са 911.

В Испания има трайна тенденция под 1000 да са случаите за денонощие“, обясни генералът.

 

 

 

Информационната система все още не е достатъчно добре синхронизирана и се работи активно. Другата седмица ще обявим какво се случва и как работи тя, каза ген. Мутафчийски.

 

 

„Установихме някои лица, които не са в списъка, които са се разболели по време на карантина“, каза още той.

 

 

„Вчера излезе една много хубава графика на Института „Роберт Кох“. За наше щастие ние попадаме в светложълтата зона по брой заболели на седмична база“, заяви шефът на ВМА.

 

 

„Нищо по-особено не се случи в България от това, което се случва в света. Само че при нас се случи много по-навременно и овладяно. Мерките изиграха своята роля, не трябва да се забравя да се благодари и на цялото българско население за осъзнатостта и за това, че нашите колеги не се уплашиха, похвали се Мутафчийски.

 

 

 
България е една от държавите в Европа, която намери свои резерви да създаде защитни облекла и да не е зависима“, коментира още шефът на щаба.

 

 

Този вирус все още остава неизвестен и не може да се твърди, че вирусът не е заразен дори след като е бил прекаран. Има данни за рехоспитализация и реразвитие на болестта и то в период 20 дни след началното заболяване.

 

 

 


 

 

„Една наша пациентка много ме впечатли и разчувства – Елена Николова от град София, която днес има имен ден. Тя е на месечна социална помощ от 54 лева .Тя дари на ВМА 25 лева за персонала. Мисля, че тези неща трябва да се казват“, подчерта ген. Мутафчийски.

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

драма

Страшна драма в Бургас: Самотна майка увисна на една ръка от балкона, ужасът е бил… СНИМКИ

май 9, 2024
original

Румен Радев поздрави „Безсмъртния полк“, шествието се проведе въпреки забраната на Терзиев / СНИМКИ

май 9, 2024
991-ratio-petyr-bochukov

Тъжна вест: На 8 май си отиде един от най-изявените български журналисти

май 9, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024