Политика

Общините опровергаха Горанов, отчитат драстичен спад от над 40% в приходите само за 2 месеца

Общините опровергаха Горанов, отчитат драстичен спад от над 40% в приходите само за 2 месеца

паритеbig_0000357159-article2

 

 

 

 

 

Общинските приходи са намалели с над 40% само за периода март – април 2020 г. Това показва проучване сред общините, проведено от НСОРБ, за степента на отражение на кризата с коронавируса върху общинските бюджети, пише news.bg.

 

 

Установено е, че постъпленията от собствени приходи на общините за периода 1 март – 31 април намаляват спрямо същия период на предходната година с 41%, като при данъчните приходи този срив е с 45%. Това намаление на постъпленията е почти наполовина спрямо отчетените собствени приходи за същия период на 2019 г., като най-засегнати са големите общини – областни центрове, при които този спад е средно с 44-46%.

 

 

 

С натрупване от началото на годината към определена дата процентът на намаление на постъпленията от собствени приходи на общините в края на април е 24% спад.

 

 

 

 

Загубите на собствени приходи за периода март-април 2020 г. спрямо същия период на предходната година надхвърлят 159 млн. лв. Прогнозираното свиване на планираните годишни постъпления е с 11%. Очаква се, че към края на май т.г. тези загуби ще надхвърлят 200 млн. лв.

 

 

 

Общините успяват да ограничат разходите си към края на април спрямо същия период на 2019 г. едва с 44 млн. лв. Не се очаква съкращаване на разходите за местни дейности и намаляване обема на дофинансиране към май не се очаква, а напротив – прогнозите са за ръст на разходите с над 242 млн. лв. спрямо същия период на 2019 г., посочват от НСОРБ.

 

 

 

 

По техни данни общините разходват около 0.4% от постъпленията от собствени приходи за изпълнението на противоепидемични мерки. Разходите за тези непланирани дейности за март и април надхвърлят 6 млн. лв., а към края на юни се очаква да достигнат 18 млн. лв.

 

 

 

Данните показват тенденция на формиране на траен дефицит по общинските бюджети заради извънредното положение, който към края на май се очаква да надхвърли 77 млн. лв.

 

 

 

 

От НСОРБ са песимисти, че има вероятност за преодоляването на този дефицит до края на годината. Според тях очакванията, че значителна част от задълженията за местните данъци ще бъдат събрани до края на юни също са прекалено оптимистични.

Те са категорични, че са необходими и допълнителни мерки за подкрепа на общините.

 

 

 

Прилагането на процентно съкращаване на разходи в бюджетната сфера би предизвикало масови съкращения на работещите в най-засегнатите от кризата общински предприятия и дейности и би довело до значително натоварване на държавния бюджет с обезщетения за безработица, предупреждават от Сдружението. По техни данни заети в местни дейности и общински предприятия са над 36 000 души, чиито заплати и осигуровки се финансират от собствените приходи на общините.

 

 

 

 

Припомняме, преди дни финансовият министър Владислав Горанов заяви, че повечето общини приключват периода на кризата с излишъци в бюджетите си, затова не се нуждаят от държавно подпомагане.

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024