ОБЩЕСТВО

Патриарх Неофит: Делото на Кирил и Методий води духа на православна България

Патриарх Неофит: Делото на Кирил и Методий води духа на православна България

 

277e09a7bb581bfc0cb21965e3a5d1ca

 

 

Патриарх Неофит отслужи тържествен молебен за 24 май – Деня на българската просвета и култура в катедралата „Св. Александър Невски“. Преди това той взе молитвено участие в Светата литургия, посветена на големия празник.  

 

 

 

„Светлият празник на нашата просвета и култура и на славянската писменост отново ни събира, за да изразим вечна благодарност и признателност към Светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес, и определяща духовния и културен облик на православна България“, заяви българският патриарх в словото си, посветено на делото на Кирил и Методий.

 

 

 

„Свеждаме глави пред светлите им образи, като отдаваме синовна почит към тях и тяхното духовно-просветно и църковно-строително дело, което пребъдва и сега, радвайки се на Божията благодатна помощ и на вековна приемственост, която продължава и днес, в плодовете от благословения труд на всички неуморни дейци на българската и славянска писменост и култура,“ отбеляза Неофит.

 

 

 

 

„За всички тях, за всички учащи и учащи се, Църквата ни се моли днес, изпросвайки от Всеподателя мирни и благословени бъднини за скъпото ни Отечество, преуспяване на православния ни народ в евангелските добродетели и в пътя на Божията истина, духовен и културен възход, вкоренен в здравата основа, положена в средата на деветото столетие от равноапостолните братя Константин-Кирил Философ и Методий Славянобългарски, и градена през вековете от хилядите знайни и незнайни техни ученици и следовници.

 

 

В тази приемственост и в постоянното надграждане над стореното от всички тях, Църквата ни винаги е виждала единствения сигурен залог за напредъка и благопреуспяването ни като християнски народ, като общество и като радваща се на Божията закрила държава“, заяви патриарх Неофит.

 

 

 

 

„Да бъде благословено и да пребъде делото на българската и славянска православна духовност и култура. Честит празник!“, отправи благослов Негово светейшество.

 

 

 

Днешният 24 май тази година започна със Света литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ – отслужена от Мелнишкия епископ Герасим и от Белоградчишкия епископ Поликарп.

 

 

 

Участие в празничните служби взеха и архимандрит Василий – протосингел на Софийска митрополия, иконом Николай Георгиев, столични свещеници и дякони, водени от протодякон Иван Петков.

 

 

 

В молитвеното последование за 24 май, освен присъстващите духовници, участваха също и архимандрит Васиан Змеев – предстоятел на Руското подворие „Св. Николай Мирликийски“ на Московския и на цяла Русия патриарх в София, иконом Нелуц Опря – представител на румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и столични свещеници.

 

Лупа БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024