ОБЩЕСТВО

Проф. Топалов: Няма как Кирил и Методий да са създали славянска азбука, след като няма славянски език

Проф. Топалов: Няма как Кирил и Методий да са създали славянска азбука, след като няма славянски език

big_6

 

 

 

Няма как Кирил и Методий да са създали славянска азбука, тъй като славянски език няма. Налагането на тезата за славянството е продукт на съветския натиск. За съжаление е, че и до този момент някои наши учени старобългаристи използват този термин. Това обяви пред БНТ проф. Кирил Топалов – писател, драматург, киносценарист, литературен историк и критик, преводач и дипломат, а също и бивш директор на Народната библиотека.

 

 

 

„Кирил и Методий създават глаголицата върху старобългарския език и дори конкретно може да се каже – въз основа на солунския диалект“, поясни Топалов и цитира част от житието на Кирил и обръщението на византийския император Михаил, когато възлага задачата на Кирил и Методий.

 

 

 

Той определи като недопустима фалшификация и гавра с българския принос за славянските култури и световната история поредната провокация – изложбата в Руския културно-информационен център. В нея светите братя Кирил и Методий са почетени като реформатори на славянската азбука, създатели на църковно-славянския език, първи разпространители на грамотността и просветата в Русия, пише segabg.com.

 

 

 

 

„Какво означава реформирали кирилицата? – попита Топалов и обясни, че няма как да се реформира нещо, което още не е съществувало. – Кирил и Методий създават глаголицата, а кирилицата и по-късно творение.“

 

 

 

Проф. Топалов припомни и провокацията отпреди няколко години, когато Владимир Путин заяви, че азбуката е произляла от македонските земи.

 

 

 

„Всичко това не е случайно. Трябва да се отмъсти на България и да ѝ се покаже, че тя не върви по правия път“, обясни проф. Топалов.

 

 

 

 

Той е категоричен, че 24 май е празник на българската азбука, писменост и култура, която дава след това основата и на останалите славянски култури, но да се нарича празник на славянската писменост, славянската култура и т.н., е абсолютно неправилно, просто защото славянска писменост няма.

 

 

 

 

„Има първа и втора вълна на южнославянско влияние в Русия, а Русия се покръства с българските литургични книги. Едва през XV-XVI век, след втората вълна, вече има руско влияние върху Евтимиевата стилистика, когато се формира и църковнославянският език. Но и за какво южнославянско влияние говорим – попита Кирил Топалов – Сръбско ли, македонско ли, какво – ако не българско?“

 

 

 

Изложбата „Изворът на славянската култура“, подредена в навечерието на 24 май, предизвика възмущението на водещи историци и филолози у нас.

 

 

Сега

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

ezgif-3-228be48fba

Изтече таен запис №3 на Кирил Петков: Даваме Горанов на „Магнитски“… АУДИО

май 21, 2024
пееф

Пеевски: Нещата са чудовищни! Асен Василев искаше да е премиер, Христо Иванов – президент

май 21, 2024
big_122

Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев продават Първа инвестиционна банка, ясни са мераклиите да я купят

май 20, 2024
пловдивчанин

57-годишен пловдивчанин е в неизвестност от 6 месеца, апартаментите му са продадени

май 19, 2024
960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024