Политика

Радев на празника: Думите са домът, в който живеем, да не допускаме в него да се засели плесента на невежеството

Радев на празника: Думите са домът, в който живеем, да не допускаме в него да се засели плесента на невежеството

 

big_174f

 

 

Президентът Румен Радев отправи поздравителен адрес по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

 
Скъпи сънародници,

 

„На 24 май отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Почитаме празника на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата. Гордеем се с цивилизационния принос на българската азбука и книжовност към духовността на славянските народи и културното богатство на света.

 

 

Всяка година в шествието рамо до рамо крачат учители, деца, учени, духовници, творци. Този празник пречиства душите на всички българи, обединени от братството на духа и културата, в което санове и възраст нямат значение.

 

 



Днес шествие няма да има, но тъкмо в съкровението на сърцето си всеки един ще има възможността да оцени значението на 24 май. Насаме с думите и чувствата си, с мисълта за приятелите и близките, с които го сродяват езика и азбуката, преживените стихове, книги, пиеси и филми, общата историческа и културна памет, които ни правят българи. Дори когато хиляди километри ни делят от Родината.

 

 

Думите са домът, в който живеем. Нека не допускаме в него да се засели плесента на невежеството, самодоволството и безкнижието.

 

България е възкръснала благодарение на просветата и културата и пак те ще ни изведат към хоризонта на свободата и развитието, към общество, в което знаещите ще бъдат ценени, а чистите духом ще водят България. Защото духът надмогва всяко изпитание!:

 

Честит празник!

Политика

More in Политика

корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024