Политика

Сачева: Мая Манолова гледа на политиката като на хазарт, тези протести обезсмислят демокрацията

Сачева: Мая Манолова гледа на политиката като на хазарт, тези протести обезсмислят демокрацията

big_11

 

 

 

Най-големият вирус в момента не е COVID-19, а вирусът на демагогията и на популизма, с който трябва да се борим.

 

 

Там няма да ни помогнат маските, ръкавиците и карантината, а ще ни помогнат книгите и знанието, заяви социалният министър Деница Сачева, цитирана от БГНЕС.

 

 

„Не за първи път Мая Манолова гледа на политиката като на хазарт.

 

 

 

Гледам на тези протести с тъга, защото част от протестиращите са сезонни работници с временна заетост да протестират, което в голяма степен обезсмисля демокрацията“, заяви министър Сачева, коментирайки състоялия се по-рано днес протест, организиран от Манолова.

 

 

На протеста Манолова обяви икономическа пътна карта с 19 мерки контра-COVID-19
за бързо възстановяване на работните места в следващите 19 месеца

 

 

 
Днес обявявам нашата икономическа пътна карта за бързо възстановяване на работните места и икономическо съживяване на България в следващите 19 месеца. С тази пътна карта ще се явим на парламентарните избори. Имаме план. Предлагаме тези 19 мерки контра-COVID-19, с които за следващите 19 месеца, до края на 2021 г., ще съживим икономиката след срива с коронавируса. Поне толкова време ще е необходимо държавата да излезе от кризата, която се дължи не само на COVID-19, но и на управленската немощ на „Борисов-3“. Борисов не е единствен, алтернатива има.

 

 

 

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова по време на протеста днес пред Министерския съвет, съобщават от пресофиса на платформата. Протестът е организиран съвместно с майките на деца с увреждания от Национална гражданска инициатива „Системата ни убива“.

 

 

 

 

Борисов няма план, но ние имаме. Това е нашият план как държавата ще застане до гражданите, а не срещу тях. Държавата ще бъде омбудсман, а не мащеха за обикновените хора. Алтернатива има. Когато се изправим, всички сме алтернативата, допълни Манолова.

 

 

 

За началото на протеста в 11 часа пристигнаха привърженици на Гражданската платформа и на „Системата ни убива“ от над 24 града – Русе, Велико Търново, Генерал Тошево, Добрич, Варна, Айтос, Банско, Своге, Кресна, Шумен, Ловеч, Раднево, Пазарджик, Батак, Благоевград, Сливен, Смолян и други.

 

 

 

Да подкрепят протеста дойдоха представители на малкия бизнес, самонаети лица, таксиметрови шофьори, розопроизводители, лекари, земеделски производители, пчелари, готвачи, сервитьори и представители на други общности.

 

 

 

 

 

По време на речта си Манолова бе категорична, че ще работи за това обикновените граждани да станат първа политическа сила и в следващите 19 месеца ще съсредоточи усилията си в четири цели – бързо възстановяване на работните места на хората, създаване на заетост чрез семейните стопанства, социална подкрепа за обикновените хора и мерки за насочена подкрепа от държавата към малкия и семеен бизнес за създаване на работни места.

 

 

 

По първата цел – възстановяване на работните места – Манолова обяви Национална програма „Работа за всеки“ чрез фокусирани усилия на държавата да стимулира откриването на нови работни места в над 320 хил. микро- и малки фирми, които да наемат нови работници.

 

 

 

 

„Национална програма „Работа за всеки“ е на стойност 2,5 млрд. лв. Това е мащабна инициатива за възстановяване на трудовата заетост чрез субсидирано увеличаване до 50 % на работещите в микро-, семейния и малкия бизнес“, обяви Манолова.

 

 

 

 

Тя посочи, че целевата група са около 320 хил. семейни и малки фирми, в които по програмата работодателят ще може да наеме до 50 % допълнително работници на пълно или съкратено работно време. Държавата да заплаща минимална работна заплата и осигуровки на всяко допълнително новооткрито работно място за срок от 19 месеца и със задължение работникът да бъде запазен на работа още поне 6 месеца след това.

 

 

 

 

До момента, в най-острата фаза на кризата, под 15 млн. лв. са достигнали до работещите за запазване на работните места, каза тя.

Програмата ще се захранва от ресурса от 2/3 за заетост, който правителството призна, че не може да оползотвори, категорична бе Манолова.

 

Политика

More in Политика

РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024