Политика

Танева: С вирус и без вирус, цените пак щяха да скочат

Танева: С вирус и без вирус, цените пак щяха да скочат

 

unnamed

 

 

 

Великденската трапеза на потребителите щеше са струва пак толкова дори и да нямаше пандемия от коронавирус, защото пазарът сам намира равновесната стойност. Това съобщи пред БНТ министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

 
 
Относно реколтата от зърно тази година Танева съобщи, че няма да има проблем заради засушаването тази пролет, има подадени 235 заявления за щети, а за суша – само едно заявление за житен блок от Варна. Най-големия процент щета от общите площи е при рапицата, като загубите там са в размер на очаквани 0.8%.
 

 
При кайсиевите насаждения са най-големите пропадания на площи – на практика 31% от насажденията са унищожени заради измръзване, допълни министър Танева.

 

 

На въпрос относно розопроизовдителите, които демонстративно изкореняват розови масиви с маслодайни рози в знак на недоволство заради ниската изкупна цена, трудния достъп на работници до нивите, както и заявките на розоварните, че ще изкупят 1/3 от продукцията тази година , Танева съобщи, че розобер все пак ще има.

 

 

„Водим разговор с браншовите организации, преработватели и производители на розово масло. Розобер ще има. Реколтата трябва да се обере. Ще се осигури достъп на работната ръка до реколтата. Всички производители ще бъдат обезщетени. До края на май се надяваме, че ще имаме яснота как да програмираме тази мярка. Това ще се случи след реколтната година, за да е ясно какви за загубите, да се проследи статистиката“.

 

 

Припомняме, че розопроизводители протестират заради ниските изкупни цени – килограм цвят се изкупува за около 1.30 лв., като себестойността му според производители, е около 2.20 – 2.30 лв.

 

 

 

БНТ, Лупа БГ

Политика

More in Политика

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024