Политика

Борисов: Българите да не се плашат, че някой ще им фалира банките, имаме шампиони по това

Борисов: Българите да не се плашат, че някой ще им фалира банките, имаме шампиони по това

big_imiddle_Donald_Trump_1_e93

 

 

 

Министерският съвет обсъжда проект на протоколно решение относно предприети от „Българска банка за развитие“ АД действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД, предаде „Стандарт“.

 

 

Министрите се събраха на извънредно заседание по темата.

 

 

В началото на заседанието премиерът Бойко Борисов обяви, че влизането в банковия съюз на ЕС в изключително важно.

 

 

„Българите да не се плашат, че някой ще им фалира банките, имаме шампиони по това“, коментира още министър-председателят и припомни, че преди години са били фалирани поне 15 банки.

 

 

С огромни усилия успяваме да върнем милиарди обратно. За това се налага днес да приемем една точка – тя е доклад за действия по придобиване на акции от увеличението на капитала на „Първа инвестиционна банка“ АД. Това беше последното изискване, за да е пълна сигурността на тази банка“, обясни Борисов.

 

 

 

„Знаете, че през юли 2018 г. българското правителство и БНБ изявиха желание за присъединяване към Европейския банков съюз. Изпълниха се доста условия и промени за това. Последното, което остана, е изпълнението на планов капитал на „Първа инвестиционна банка“ АД“, обяви Владислав Горанов. Извършена е оценка на 6 банки, направен е и стрес тест. 4 от 6 банки са преминали успешно през негативните сценарии на стрес теста.

 

 

 

„Изключително важно е България да влезе в Европейския банков съюз, защото това гарантира стабилността и контрола на всички български банки. Чакалнята на еврозоната дава сигурността, че сме на първа скорост в ЕС“, добави премиерът.

 

 

 

Той обяви категорично, че повече няма да се затварят нито границите, нито обществените места. Според него силата на епидемията вече не е така силна и болниците са укрепени достатъчно.

 

 

 

„Целта ни е от 15 до 30 юни да разхлабим още мерките и да пуснем всичко. Но срещу глупостта не можем да направим нищо.Когато знаеш, че си заразен и ходиш, подлагаш на риск големи групи хора. Виждате, че където има клъстери, налагаме дисциплина. В шуменското село просто такава нямаше“, обясни Борисов.

 

 

 

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024