ОБЩЕСТВО

Витанов за ръста на К-19: Ние сме си виновни. Казвахме „да не изпуснем шарана“, но нещата се промениха

Витанов за ръста на К-19: Ние сме си виновни. Казвахме „да не изпуснем шарана“, но нещата се промениха

 

big_1e43

 

 

Болнични легла има, но квалифициран персонал няма. Това сега започва да личи. Някои болници започват да изпитват проблеми. Броят на квалифицираните специалисти не е достатъчен, за да посрещне нарастващия брой болни. Ако трябва да виним някого за ситуацията днес, то трябва да виним първо себе си. Това коментира математикът от БАН Николай Витанов в ефира на БНТ.

 

 

 

Например Гърция – имат 10 случая на ден и морето им е пълно с туристи. Но те спазваха мерките. Ние не спазвахме мерките. По Великден имахме пътувания. В началото на юни имахме много малко случаи и тогава казвахме да внимаваме да не изпуснем шарана. Но нещата се промениха. Ние сме си виновни, посочи той.

 

 

 

Лично аз не съм плашил хората. Напротив – винаги съм се опитвал да ги успокоя. Това да се казва реалното състояние на нещата не го виждам като заплаха, въпреки че аз много внимавам как казвам нещата. Мисля, че хората от щаба доста добре описваха реалната ситуация. Дори и в интервюто с Бенатова. Ами това пише на горната врата на стълбата. Ние се намирахме на долната, но сега вървим нагоре и има много стъпала. А на горната врата пише, че яко ще измрем, коментира той.

 

 

 

 

В момента все още сме в началото на хаотичния режим. Имаме още доста да повървим в хаотичниня режим, после да минем през турбулентния. Засега няма яко да измрем, въпросът е да се обърнем и да тръгнем надолу по стълбата. А че се оправяме по-добре от други страни, оправяме се. Тоя пик не беше неочакван.

 

 

Добрият сценарий беше, че около 19 юни ще сме решили медицинската криза. Лошият беше, че по това време ще стигнем 4000 случая – ние стигнахме 3 800. Т.е. някой е изчислил, че българина няма да спазва мерките и броя на случаите ще нарасне. Е как да стане това без вторичен пик, коментира той.

 

БНТ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024