ОБЩЕСТВО

Проф. Витанов посочи при колко заразени от Ковид-19 на ден здравната ни система ще се претовари

Проф. Витанов посочи при колко заразени от Ковид-19 на ден здравната ни система ще се претовари

ako-stignem-300-zarazeni-den-tova-e-106

 

 

 

„Ако стигнем до ниво 300 заразени на ден, това е непоносимо за здравната система и ще започне претоварването ѝ с всички последствия от това.“ Това заяви пред БНР проф. Николай Витанов от БАН – ръководител на екип от учени за създаване на математически модели за прогнозиране на разпространението на Covid-19, който работи към Националния оперативен щаб.

 
Той коментира, че прогнозата му за приключване на епидемията около средата на юни е била при условие, че мерките се спазват стриктно.

 

 

„Мерките се спазваха до преди 10-ина дни и тогава регистрираните случаи бяха около 10. Ако бяхме издържали още две седмици, щяхме да излезем от медицинската част на кризата, което означава, че щяхме да имаме толкова малък брой регистрирани случаи, че можеше да ги пренебрегнем, защото здравната система е подготвена, за да се справи с тях. Получи се нещо друго – мерките спряха да се спазват и то очевидно. Щом не се спазват мерките, броят на заразените започва да расте,“ обясни ученият.

 

 

Според проф. Витанов сега рискът за заразяване е по-голям, но по-поносим, защото в сравнение с месец март сега здравната система е по-подготвена. По думите му така се обясняват и решенията на управляващите да разхлабват мерките.

 

 

Той е категоричен, че мерките в България са били много добри и навременни, но е трябвало да продължат още известно време, преди да бъдат разхлабени.

 

 

„Нашият математически модел го интересува дали ще се претовари здравната система. Това зависи именно от това колко са по-тежките случаи и колко са регистрираните случаи“, заяви професорът.

 

 

 

Витанов прогнозира, че до седмица вече заразените у нас ще бъдат 4000.

 

 

 

Той обясни и какви са трите възможни сценария, по които може да тръгне страната ни през септември или октомври месец:

„Най-добрият вариант е вирусът да изчезне като предишните два, но вероятността е много малка. Този вирус се разпространи много бързо в сравнение с предишните“, каза той.

 

 

 

 

„Остава вариантът този вирус да отслабне и да не предизвика чак такива последици за здравето и живота на хората“, добави Витанов.

 

 

 

 

„Лошият вариант е вирусът да не мутира много и да продължи както досега. Ние с мерките си купувахме време“, каза той.

 

 

 

 

По думите му, според най-лошия вариант като брой заболели през октомври у нас ще регистрираме петцифрено число. Едва ли ще се стигне отново до затваряне, както досега.

 

 

 

 

Вероятността за фалшиво отрицателен PCR тест за коронавирус е между 3 и 5%. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по темата, че лекари предупреждават за пациенти с коронавирус, но с отрицателни тестове, предаде bTV.

 

 

 

За диагнозата са необходими типичните симптоми, контакт със заразен и положителен тест. Невинаги обаче всички фактори са налице.

 

 

Ангел Кунчев също признава, че е възможен фалшиво отрицателен тест. „Възможен е, когато ги има симптомите, има епидемиологична връзка – знае се от кого се е заразил. Тогава дори да имаме отрицателен резултат, може да се приеме тази диагноза“, коментира той.

 

 

 

 

Д-р Ваньо Шарков от УМБАЛ „Св. Анна“ в София посочва, че е имало случаи, при които при някои пациенти са излизали отрицателни PCR тестове, въпреки че базата на образните изследвания е било категорично, че става въпрос за COVID инфекция.

 

 

 

По-ясна картина за състоянието на пациенти с коронавирус може да има със скенер, на който се виждат типичните за болестта промени в белия дроб.

 

 

 

Проучвания показват, че дори PCR тестовете понякога могат да са неточни и вероятността за откриване на вируса зависи и от изследвания секрет. Най-висока вероятност има при вземане на секрет от белия дроб.

 

 

БНР, Би ти ви

 

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024