ОБЩЕСТВО

Рязък скок на случаите с коронавирус в Доспат, обмисля се затваряне на града, в Сърница също не е розово

Рязък скок на случаите с коронавирус в Доспат, обмисля се затваряне на града, в Сърница също не е розово

big_pexels-photo-4149047435

 

 

 

48 жени са вече с положителни тестове за новия коронавирус в цеха в Доспат, съобщи д-р Мими Кубатева, ръководител на РЗИ Смолян, пише „Актуално“.

 

 

Първоначално бе съобщено за 26, но по време на пресконференцията в Смолян, на която говориха ръководителят на местния оперативния щаб, началникът на РЗИ съобщи за още 22 заразени жени.

 

 

 

 

Заразените са предимно от села около Доспат и Сърница, Любча, Баротин, Доспат. В цеха за производство на играчки за шоколадови изделия работят общо 220 души.

 

 

Иззети са проби от всички работещи. Предприятието ще бъде затворено. Вземат се мерки да се ограничат пътуванията на жители на Доспат, съобщи областният управител Недялко Славов, цитиран от „24 часа“.

 

 

 

Кореспондент на Actualno.com обаче съобщи, че в 13:00 часа днес, 8 юни, има заседание на Общинския кризисен щаб и ще се обсъжда дали да има пълно затваряне на Доспат.

 

 

 

 

Според информацията, с която разполагаме, все още върви тестване на работещите в предприятието т.е. може да има и още случаи. С първите два потвърдени случая, които излязоха още вчера, в предприятието всъщност има 50 души с положителни проби.

 

 

 

 

Припомняме, че досега затворените градове в България заради коронавируса бяха два. Първият – Банско, а след това, по Великден, и София.

 

 

 

 

Огнището на коронавирус в Сърница добива сериозни мащаби. 31 са вече положителните проби за вируса в града.

Сред тях има жена, която е настанена в болница след влошаване на състоянието ѝ.

 

 

 

 

 

„Вчера беше направен опис на всички контактни лица на потвърдените нови случаи. Днес ще им бъдат направени тестове от РЗИ и най-рано утре ще имаме информация дали има нови заразени. Към момента контактните лица на доказаните случаи са 60”, каза в предаването „Здравей, България” градоначалникът Неби Бозов.

 

 

 

 

 

По думите му властите са реагирали много бързо и са засякли огнището в цех в Доспат. От там се чакат резултатите от 170 проби. „Очевидно има разпространение на заразата в три области – Смолянска, Благоевградска и Пазарджишка”, коментира Бозов.

 

 

 

 

Той отново призова съгражданите си да спазват социалната дистанция и личната хигиена. Кметът обясни, че в социалните мрежи са се появили призиви за неспазване на мерките срещу разпространението на COVID-19.

 

 

Блиц, Актуално

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

kristiyan-tedi

Стана ясно кои са жертвите от кървавата баня с джип в Пловдив, шофьорът е син на служителка от КАТ / СНИМКИ

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
малинов

Цената на тока скача от 1 юли – няма как иначе, обяви енергийният министър

май 12, 2024
катастрофа

Няма край: Ад с много ранени на пътя за „Маказа“, дете е с опасност за живота

май 12, 2024
171544294712064

Трагедия! Наш спортист почина само на 38 години

май 11, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024