САЩ

Тръмп заплаши да изпрати армията, за да смаже протестите за Флойд и „да реши проблема“

Тръмп заплаши да изпрати армията, за да смаже протестите за Флойд и „да реши проблема“

 

d_trump_bgnes2

 

 

 

Американският президент заплаши да изпрати армията да потуши нарастващите граждански безредици в САЩ заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд (46 г.), задушен от полицай при ареста му на кръстовище. Доналд Тръмп заяви, че ако градовете и щатите не успеят да се справят с контрола над протестите и да „защитят жителите си“, той ще разположи армията и „бързо ще реши проблема“.

 

 

 

 

Докато Тръмп говореше пред Белия дом, полицията разпръсна протестиращи в близък парк, използвайки сълзотворен газ и гумени куршуми. След това президентът прекоси парка и позира до повредена сграда на църква. Всичко това провокира критики. Хора го обвиниха в агресия срещу протестиращите, за да може той да си направи една снимка с Библията в ръце.

 

 

 

Впоследствие Белият дом публикува видео от разходката до църквата.

The White House

@WhiteHouse

Вграден видеоклип

Протестите обаче продължават седми ден и се разрастват. В повече от 75 града имаше демонстрации. Улиците им – доскоро пусти заради мерките в коронавирусната пандемия – се изпълниха с гневни хора. Повече от 40 града въведоха или удължиха полицейския си час. Ню Йорк е блокиран до 5 ч във вторник.

 

 

 

 

Вашингтон удължи полицейския си час за още две нощи, но това не спира протестите, които започнаха след излъчването на видеозапис, който показва ареста на Флойд на 25 май от бял полицай, който го сваля на земята и притиска врата му с коляно, докато мъжът вика, че не може да диша и призовава полицая да не го убива. Полицаят Дерек Човин обаче продължава да затиска арестувания, докато той не спира да диша.

 

 

 

По време на ареста Флойд не е въоръжен и е с белезници. Полицията го задържа заради сигнал, че е купил цигари с фалшива банкнота.

 

 

 

Дерек Човин беше арестуван и срещу него е повдигнато обвинение в убийство. Той ще се изправи пред съда следващата седмица. Трима други полицаи са уволнени. След аутопсията бе официално обявено, че смъртта на Флойд е в резултат на убийство.

 

 

 

Какво каза Тръмп

Президентът се изправи пред медиите в понеделник вечерта в градината пред Белия дом и заяви, че „всички американци с право са отвратени и въстават срещу бруталната смърт на Джордж Флойд“, но отбеляза, че паметта му не трябва да бъде омърсена от „гневна тълпа“. Той описа сцените на грабеж и насилие в столицата от неделя като „пълен позор“, след което обеща да засили отбраната на градовете.

 

 

 

 

„Изпращам хиляди и хиляди тежко въоръжени войници, военни и служители на реда, за да спрат бунтовете, грабежите, вандализма и безсмисленото унищожаване на имущество“, каза той. След това Тръмп обвини за разпалването на националните протести „професионални анархисти“ и антифашистката организация Antifa. В неделя той дори нарече Antifa „терористична“.

 

 

 

Той призова градовете и щатите да разположат националната гвардия и запасните военни по улиците заради извънредната ситуация. Около 16 хил. военни вече патрулират в населените места.

 

 

 

„Ако градовете или щатите откажат да предприемат необходимите действия, тогава аз ще разположа американската армия и бързо ще реша проблема за тях“, заяви президентът и заплаши организациите зад протеста с „жестоки наказания за престъпления“.

 

 

 

Думите му бяха остро разкритикувани от високопоставени демократи, сред които Джо Байдън, който осъди Тръмп, че заплашва американския народ с американската армия.

 

 

 

 

Демократите пък заклеймиха заплахите на  Доналд Тръмп да разположи армията по улиците на страната, ако градовете или щатите откажат да изпълнят препоръките му и да мобилизират Националната гвардия за потушаване на безредиците във връзка със смъртта на Джордж Флойд, информира ДПА.

 

 

 

„Това не са думите на президент. Това са думите на диктатор“, предупреди сенаторът от Демократическата партия Камала Харис.

 

„Колко ниско може да падне този президент“, попита Чък Шумър, лидерът на демократите в Сената. Шумър добави в „Туитър“, че Тръмп е прибегнал до сълзотворен газ, за да си направи снимка и да се прави на твърд.

 

 

„Думите му са празни. Действията му разкриват истинската му природа“, подчерта Шумър.

 

 

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо, който влезе в словесен сблъсък с Тръмп заради отговора на федералното правителство срещу новия коронавирус, нарече действията на президента „позорни“.

 

 

„Тръмп използва военните, за да изтласка мирен протест, за да може да си направи снимка пред църква. За този президент всичко е реалити шоу. Позор“, коментира Куомо.

 

 

 

„Президентът току-що обяви война на милиони американци и на Първата поправка. Той е най-голямата заплаха за американския начин на живот в нашата история“, обяви конгресменът от Кентъки Джон Ярмут.

 

Оф нюз, Лупа БГ

САЩ

More in САЩ

ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
хилари тръмп768x432

Хилари Клинтън: Гласуването за Тръмп е гласуване за Путин

март 13, 2024
Image_17344904_40_0

Bild хвърли бомба: Това е тайният план в ръкава на Тръмп за Украйна и Путин

март 9, 2024
1010x570

Тъкър Карлсън нарече думите на Байдън, че Украйна може да спре Русия „бълнуване на луд“

март 8, 2024
980x551_1709115677_8262279738184632447_big

Проучване: Тръмп води с 5% на Байдън

март 3, 2024
28dc265efa154b77bf9604ea4253abba

Байдън си изпусна нервите и обиди жестоко Путин, Кремъл реагира: Думите му позорят само самите САЩ

февруари 22, 2024