ОБЩЕСТВО

ЧСИ-та точат зъби за събиране на глобите, наложени от КАТ – ето какво предлагат

ЧСИ-та точат зъби за събиране на глобите, наложени от КАТ – ето какво предлагат

big_3f7c

 

 

 

Нарушителите на пътя с най-много неплатени глоби да бъдат принуждавани да си ги погасят от частен съдебен изпълнител (ЧСИ), или да им бъдат запорирани сметките.

 

 

Това предлага председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев, съобщи бтв. До момента несъбраните глоби от актове на пътя възлизат на повече от 109 млн. лева.

 

 

 

Дичев предлага Пътна полиция да предостави списък на шофьори -рецидивисти с неплатени глоби в последните три години и да го предостави на частните съдебни изпълнители.

 

 

 

„Т.нар. наречените рецидивисти, които са с множество санкции, и въпреки това продължават да застрашават живота и здравето на хората. Нека да им запорираме банковите сметки на тези хора, нека да им запорираме скъпите коли, нека да си платят разходите по делата и да видим дали ще продължат да безчинстват по улиците“, предлага Дичев.

 

 

 

Той каза още, че когато НАП събира глобите на КАТ, разходите се поемат от бюджета, а когато ЧСИ действат – сметката се плаща само от конкретния нарушител.

 

 

 

Частните съдебни изпълнители предлагат да се включат от години, но от МВР все още обмислят. Бившият шеф на столичния КАТ и настоящ експерт по безопасност на пътя Богдан Милчев е скептично настроен.

 

 

 

„Стотици хиляди шофьори има, на които им е връчено наказателно постановление, без те да знаят. Нали си давате сметка какво ще се случи, как изведнъж за глоби от по 20 лв. те ще трябва да платят по 200 и повече лв., без те да знаят? Ние първо нямаме обществено доверие към тези две институции“, коментира пред бтв Милчев.

 

 

 

Според частните съдебни изпълнители новата принуда над рецидивистите ще е превенция срещу безнаказаност и смърт на пътя.

 

 

Би ти ви, Отупор

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024