Политика

Властта се разпада: Посланикът ни в Лондон Марин Райков подкрепи протеста за оставка на Борисов и Гешев

Властта се разпада: Посланикът ни в Лондон Марин Райков подкрепи протеста за оставка на Борисов и Гешев

 

 

20130430

 

 

 

И българи, живеещи в чужбина, организираха протести с искане за оставка на правителството на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Целта им е да подкрепят протестите в София, които продължават вече седмица.

 

 

 

В Лондон се събраха стотина протестиращи, а посланикът в британската столица Марин Райков се присъедини към тях с думите, че „ги представлява и работи за техните интереси“, съобщава БулФото.

Според протестиращите събитието не е политическо и не е „в подкрепа на нито една личност или партия“.

 

 

 

Искаме да изкореним мафията и корупцията веднъж завинаги от държавата ни, защото цялата ни система е за смяна – посочват нашите сънародници в Лондон.

 

 

Освен общите искания те заявиха и други – задължително да има въведено работещо електронно гласуване, за да могат всички български граждани в чужбина да имат възможност да употребят законното си право на вот без пред тях да се създават умишлени пречки.

 

 

Коментарът:

Корабът на ГЕРБ потъва и дори най-верните кадри на Борисов търсят нов пристан. Звучи шокиращо, но е факт – посланикът ни във Великобритания Марин Райков се присъедини към протестиращите българи в Лондон и иска оставката на правителството.

 

 

 

Гербер №1 в МВнР изведнъж прогледна за мутренската същност на режима и реши да смени флага. Всъщност ходът му е добре изчислен – законът повелява, че веднъж изпратен на задграничен мандат посланикът може да бъде върнат само с президентски указ. Такъв очевидно няма да бъде издаден, след като Райков ловко сменя господаря си и прескача от „Дондуков“1 на отсрещната страна.

 

 

Лицемерието в дипломацията не е от вчера, но дори и Макиавели би се изчервил от този ход на лондонския бунтар. Все пак да смениш флага на ГЕРБ с този на бунтовния народ си е чиста проба хамелеонщина.

 

 

Да припомним, че това е служебният премиер на Плевнелиев, който се вписа в историята на дипломацията с уникален маньовър – като служебен външен министър се предложи за посланик в Рим и като служебен министър-председател се утвърди за такъв. На недоволството от ляво и от дясно той високомерно отговори с гръмко мълчание или зле скрито презрение към критиците.

 

 

„Смелият“ посланик наистина не рискува мандата си в Лондон, поне докато президент е Румен Радев. Същевременно така Райков елегантно се самономинира за служебното правителство.

 

 

Освен морален тук има и тежък дипломатически казус. Може ли посланик, който се отрича от своето правителство и иска оставката му, да продължи да изпълнява задълженията си зад граница? И ако продължи, с какъв статут ще е пред приемащата страна? Кого ще представлява пред британските власти, след като това не е българското правителство?

 

 

Класиците са прави: при всяка революция мръсната пяна изплува отгоре.

 

 

BG voice 

Велизар Енчев, фейсбук

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024