ОБЩЕСТВО

Гръцките мерки за туристите хвърлиха българите в шаш: Как да се върнем от там, чака ли ни карантина?

Гръцките мерки за туристите хвърлиха българите в шаш: Как да се върнем от там, чака ли ни карантина?

 

thumb_768x0_156250969275545

 

 

От 1 юли влизането в Гърция ще става само през граничния пункт „Кулата”. Това съобщиха от гръцкото министерство. 

 

 

 

 

Също така Гърция въвежда за всички пристигащи граждани попълването на специален онлайн формуляр. Необходимо е документът да бъде попълнен най-малко 48 часа преди влизането в страната, тъй като толкова е времето за генериране на задължителен QR – код.

 

 

Какво обаче се случва с тези, които са заминали за южната ни съседка, преди да бъдат въведени новите правила? Какви са условията, за да се върнем в обратно у нас?

 

 

 

По какъв начин сънародниците ни, които работят в южната ни съседка, могат да се приберат в България за отпуската си? Това са само част от въпросите, които българите си задават.

 

 

 

Няма ограничения за влизащите в България леки коли и автобуси, съобщават от „Гранична полиция”.

 

 

БЛИЦ припомня, че всеки гражданин трябва да попълни декларация при влизане в страната. Тя е въведена със заповед на здравния министър във връзка с извънредната епидемиологична обстановка.

 

 

 

В нея гражданите попълват трите си имена и страната, от която пристигат. Чрез тази декларация пътуващите удостоверяват, че нямат симптоми на COVID-19, нито са контактували със заразен.

 

 

 

 

 

За гражданите, пристигащи от Гърция, не се налага задължителна 14-дневна карантина.

 

 

 

От Външното ни министерство препоръчват да използваме ГКПП „Кулата-Промахон“, тъй като предстои да бъде обсъден редът за преминаване на българо-гръцката граница.

 

 

 

Междувременно стана ясно, че на ГКПП Кулата на изход от България трафикът е изключително интензивен за леки и товарни автомобили, съобщиха от „Гранична полиция“. Според очевидци опашките там са километрични и за влизане в Гърция се чака часове, като положението не се е подобрило от сутринта.

 

 

Гръцкото правителство реши да затвори за туристи ГКПП „Маказа“, което беше остро критикувано от кметовете на гръцките градове Комотини и Ксанти. От организацията на хотелиерите в южната ни съседка вече отчитат хиляди анулирани резервации от български и румънски туристи. В момента пунктът работи компромисно, като той трябва да затвори на 6 юли.

 

 

 

 

Една от причините за опашките на Кулата е, че голяма част от пътуващите с леки коли са граждани на трети страни, на които на ГКПП Промахон се извършва пълен граничен контрол, включително и тест за коронавирус.

 

 

 
Към момента на ГКПП Орменион, съпределен на ГКПП Капитан Петко войвода, гръцките гранични власти пропускат всички видове превозни средства за влизане в Гърция на граждани на ЕС; не се пропускат граждани на трети страни.

 

 

 

 
На ГКПП Маказа и ГКПП Ивайловград към Гърция се пропускат граждани на ЕС и на трети страни с леки коли и микробуси.
Не се извършва преминаване през ГКПП Златоград в двете посоки. На ГКПП Илинден – Ексохи се пропускат към Гърция само товарни автомобили и сезонни работници със съответните документи.

 

 

 

Блиц, Оф нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024