Политика

Дебатите по вота: ГЕРБ отказва да сдаде властта на „комплексирания“ Румен Радев

Дебатите по вота: ГЕРБ отказва да сдаде властта на „комплексирания“ Румен Радев

 

20200720092313_img_2939

 

 

Партията на Борисов, заедно с патриотите и Марешки, почти сигурно ще преодолее вота на недоверие, внесен от БСП

Петият пореден вот на недоверие срещу кабинета „Борисов 3” най-вероятно ще претърпи неуспех. Това показа кратко продължилото обсъждане – около два часа, по искането за оставка на правителството, внесено от БСП. Социалистите настояха за оттеглянето на Бойко Борисов от властта заради провал в политиката за противодействие на корупцията.

 

 

 

ГЕРБ и партньорите им от „Обединени патриоти” стоят твърдо зад кабинета, съобразявайки се с решението, което съветът на управляващата коалиция взе миналата седмица. Почти сигурно е, че двете формации могат да разчитат на „Воля“. Партията на Веселин Марешки традиционно е подкрепяла – пряко или косвено – управляващите при предните вотове на недоверие. Днес лидерът й не излезе с ясна позиция, но прочете остра декларация срещу БСП и президента Румен Радев, с което на практика подсказа начина, по който ще действа – в полза на кабинета.

 

 

 

Така при гласуването утре, което ще се проведе от 11.30 часа, левицата може да разчита твърдо единствено на ДПС, което я оставя далеч назад от необходимите 121 гласа, за да свали правителството. Депутатите на Ахмед Доган не обелиха и дума по време на дебатите, с което показаха колко малко реално се вълнуват от вота на недоверие. Остава неясно как ще гласуват неколцината депутати от „Атака“ – формално те се разделиха с мнозинството, но поведението им остава непредсказуемо.

 

 

Премиерът Бойко Борисов отсъства от пленарната зала. Липсваха и някои от министрите. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обясни, че премиерът участва в Европейския съвет в Брюксел, а някои членове на кабинета били в отпуска, с което предизвика недоволството на опозицията.

 

 

 

МОТИВИТЕ НА ОПОЗИЦИЯТА

 

 

 

 

„Вотът на недоверие към управляващите е заради корупционните мащаби, за които управлението създаде условия безпрепятствено да се развият. Корупцията във всички нейни форми доби вид на изградена система, която изцяло подмени нормалното функциониране на обществото и правовия ред”, пише в мотивите на левицата.

 

 

 

 

„Едно чекмедже, пълно с евро банкноти и пазено с пистолет до главата, е събирателен образ на мафиотско-олигархичния модел … Леви, десни, безпартийни, българи от всяка възраст, пол и занятие искаме да си отвоюваме държавата от мафията, но не за да седнем във вашите кресла и да продължим да възпроизвеждаме този модел и да се храним от него, а да го разградим„, обяви соцлидерът Корнелия Нинова пред депутатите. И поздрави протестиращите срещу правителството граждани за смелостта.

 

 

 

 

Съпартиецът й Румен Гечев посочи като примери за скандални практики раздаваните заеми от Българската банка за развитие (ББР) и несъбраните държавни такси в размер на стотици милиони левове от Държавната комисия по хазарта. „Не вълна, а цунами се е задало срещу мутризираното управление на България. Оставка!“, обяви от парламентарната трибуна соцдепутатът.

 

 

ОТГОВОРЪТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ

 

 

От името на правителството вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че различен парламент няма да промени нищо в борбата с корупцията.Къде е това мнозинство тук, което ще има воля и сила да използва институциите и законите по най-добрия начин? Има ли мнозинство от хора с такава биография, с такъв запас от съобщения в телефоните, с такива портфейли и жилища, които да имат силата и волята да използват институциите и законите по най-добрия начин? Какво би променил един нов парламент, където 10 или 20 процента от вас ще бъдат други? Големият въпрос е има ли тук такова мнозинство – да или не? Няма да ви карам да вдигате ръце“, говори афектирано и объркано Дончев пред депутатите.

 

 

 

 

Той даде да се разбере, че вижда в протестите хаос: „Рестарт на демокрацията означава да минем през охлокрацията. Рестарт на държавата означава временна сърдечна недостатъчност на българското общество.“ А на въпроса докога кабинетът ще остане на власт отговори така: „Докато има смисъл, докато има полза, докато не се е скъсала връзката с гражданите. Повярвайте ми, ако тази връзка се е скъсала, няма нужда да ми викате оставка. Или, както е казал великият Аристотел, не Гьоте: не е най-важно да спечелиш войната, най-важно е да организираш мира.“

 

 

 

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков обяви, че управлението ще бъде запазено „не защото си пазим нашите местенца още няколко месеца, а защото хората са ни гласували доверие.“ След което се впусна в дълга и остра атака срещу президента Румен Радев: „Категорично се противопоставям цялата власт да бъде дадена на едни комплексиран човек – президентът Радев. Наричам го президент единствено от уважение към институцията … Нито един път нямаше смелост и мъжество да каже позитивите на кабинета, а те не са никак малко … Не вярвам, че точно в един такъв труден момент един такъв човек, без капчица мъжество в себе си, може да управлява държавата.“

 

 

 

Искрен Веселинов от ВМРО определи примерите на БСП за корупция в управлението като „дълъг преглед на събития, зад които не стоят никакви доказателства“. Той обвини левицата, че с вота на недоверие се опитва да яхне протеста, и намекна, че недоволните граждани ще бъдат употребени от силите, срещу които негодуват: „Резултатите сочат ясно – за изтеклите 30 години, въпреки няколкото вълни протести, демокрацията отслабваше, а олигархията укрепваше. Именно олигархията днес се стреми да се възползва от възмущението на гражданите, както всеки път го е правила, сменяйки едни политически лица с други, но зорко бранейки правилата, които й позволяват да се възпроизвежда“.

 

 

 

Управляващите похвалиха работата на държавната антикорупционна комисия (КПКОНПИ) и на МВР, а твърденията на социалистите за корупция обявиха за „хаотични и манипулативни“.

 

 

 

МАРЕШКИ – С УПРАВЛЯВАЩИТЕ

 

 

 

В своята декларация лидерът на „Воля“ Веселин Марешки преповтори твърдения на управляващите – че президентът и Корнелия Нинова се опитват да опорочат протестите, както и че БСП се съюзява с либералната десница в лицето на „Демократична България“, за да „докопа кокала“. От себе си добави саркастично, че соцдепутатите не се съобразявали с държавния глава: „На призива „Мутри – вън!” виждаме, че те все още седят по местата си.“ Своето мнение за социалистите обобщи с пословицата: „Гладна кокошка, просо сънува.“ И прогнозира, че вотът на недоверие няма да мине.

 

Сега

 

segabg.com

Политика

More in Политика

960x540

Посланикът на САЩ: Москва разбра, че България вече не е лесна мишена – благодарение на нашето сътрудничество

юни 25, 2024
big_big_big_big_d32f5b4e71fa344583be0931e8914043-27aed9c

БСП след срещата с президента: Ще говорим с всички, ако се стигне до трети мандат

юни 25, 2024
snajperisti-bankya

Радев разпорежда проверка дали снайперисти пазят къщата на Борисов в Банкя

юни 24, 2024
Image_18257572_40_0

Атанас Атанасов попита Румен Радев защо има снайперисти около къщата на Бойко Борисов

юни 24, 2024
Image_18239947_40_0

Ивелин Михайлов: Управляващи ми казаха, че ако не се съгласявам с тях, ще ме унищожат до 2 седмици

юни 21, 2024
Image_18236177_40_0

Край на неописуемата драма „Радев или Главчев“: Ето кой ще отиде на великата среща на върха на НАТО във Вашингтон

юни 21, 2024