ОБЩЕСТВО

Ден 22: Празни обещания на Борисов увиснаха пред МС, движението в столицата е блокирано! НА ЖИВО/СНИМКИ

Ден 22: Празни обещания на Борисов увиснаха пред МС, движението в столицата е блокирано! НА ЖИВО/СНИМКИ

 

4004850e29774f228cac327778187f87

 

 

 

Антиправителствените протести продължават вече 22 дни

В София са блокирани ключови кръстовища. Движението в центъра на столицата е затруднено, някои линии на градския транспорт се движат по алтернативни маршрути, съобщи OFFNews.

 

 

Младежките организация на ДСБ и Демократична България организират своя акция в антиправителствения протест в София тази вечер. Поредица от плакати са подредени на жълтите павета в Триъгълника на властта и проследяват кариерата на премиера Бойко Борисов.

 

 

 

 

Столицата осъмна под блокада в ден 22 на антиправителствените протести. Гражданите са категорични – ще останат в палатките на Орлов мост и под прозорците на Министерския съвет, докато исканията им за оставки на правителството и главния прокурор не бъдат изпълнени. Бул. ”Цар Освободител” е преименуван на ул. ”Тиква”. В района на Орлов мост има опънати шатри. Продължават исканията и за оставката на генералния директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков.

20.20 ч.

 

Яйца и домати полетяха към сградата на Министерския съвет. Само час и половина след обявеното начало на демонстрациите районът на така наречения „Триъгълник на властта“ е изпълнено от хиляди хора.

 

Бурни са скандиранията „Оставка!“.

 

„София не е България, но най-голямата кочина е тук. Навсякъде другаде има малки кочинки с големи прасета вътре“, заяви пред протестиращите адв. Николай Хаджигенов от „Отровното трио“.
.

.

.

.

.

.

.


.

.

20.00 ч.

 

Впечатление направиха постери, поставени пред сградата на Министерския съвет по инициатива на младежката организация на „Демократична България“. В голяма част от плакатите има обещания, направени от премиера Борисов, които не са изпълнени. Има и висящи в пространството закани към политически противници.

 

Това предизвика голям интерес за протестиращите, които продължават да се събират и до този момент в пространството на така наречения „Триъгълник на властта“. До този момент те са няколко хиляди.

 

Хората в палаткити получават подкрепа под формата на храна и напитки, за да останат на място, докато не се изпълнят исканията им – оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

 

Хората на Орлов мост също се увеличават в подкрепа на тези, блокирали района всички.

На място има много полиция, която не позволява да се достига периметъра на Министерски съвет.

 

.

 

 

19.44 ч.

 

Протест има и пред сградата на Българската национална телевизия. Това е поредната демонстрация под прозорците на медията. На място присъстват представители на гражданското сдружение „БОЕЦ“. Исканията са за оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

 

19.20 ч.

 

Шествие в Бургас. Протестиращи блокираха бул. „Демокрация“ в морския град. На улицата са излезли стотици хора.

 

Демонстрации има и във Варна. По улиците са хиляди хора.

 

 

В Пловдив днес не бяха блокирани булеварди. Недоволните от управлението на страната се събраха пред сградата на общината в града.

 

В Русе хората се събраха на площад „Свобода“. Те заявиха, че докато това не се случи ще продължат с протестите и ще организират нова и по-сериозна блокада на Дунав мост.

 

В 19 ч. запонаа демонстрацията с обичайното си начало – фонтана пред Президентството. Очаква се и днес пространството в “Триъгълника на властта” да бъде изпълнено от хиляди хора.

И до този момент продължава блокадата на Орлов мост. Гражданите останаха на пътното платно през целия ден, а солидарни хора носиха вода и храна на протестиращите в палатките.
Недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията.
Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.
Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” – хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.
По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата. Известно напрежение имаше и преди два дни, когато протестиращите наобиколиха автомобил, опитал се да премине през кръстовището на Софийския университет.
На фона на разгарящото се гражданско недоволство премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри – Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който очаквано не мина. Известни рокади в кабинета имаше, но гражданите продължават да недоволстват.
Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.
Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната. Международни медии също активно отразяват случващото се у нас.

 

 

Оф нюз, Фрог нюз, Петел

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024