ОБЩЕСТВО

Корона, чао! Бойко, чао! Гешев е позор! Това скандират хиляди на протеста в центъра на София

Корона, чао! Бойко, чао! Гешев е позор! Това скандират хиляди на протеста в центъра на София

 

big_1ed3

 

 

 

Хиляди, обединени в исканията си за промяна, излязоха на антиправителствен протест за пети пореден ден в центъра на София и завладяха така наречения „триъгълник на властта“, заключен между сградите на Министерски съвет, Народно събрание и Президентството, предаде БГНЕС.

 

 

 

 

Освен в столицата, протести в понеделник вечер срещу властта има във Варна, в Бургас, в Благоевград, в Шумен, в Стара Загора, в Хасково и в още много градове на страната. Основните искания на протестиращите са оставка на правителството и на главния прокурор.Протестът е мирен, но шумен.

 

 

 

Полицейското присъствие както в София, така и в другите градове, където гражданското недоволство назрява с всеки час, е изключително засилено.На жълтите павета в София оставката на управлението искат хиляди хора – млади, стари – има хора от всякакви възрасти. Много са хората с деца, с кучета и такива на велосипед.

 

 

 

 

Множеството скандира „Корона, чао! Бойко, чао!“.Сред лозунгите, издигнати на собственоръчно написани плакати, се чете: „Насилието не е инцидент“, „Прокуратурата (не) е свиневъдство!“, „10 години стигат! Борисов, върви си с мир!“, „Искам бъдеще в България, много ли е?“.Минути преди 19 часа към кордона от униформени в периметъра за сигурност, разположен пред сградата на Министерски съвет, се присъединиха още екипи на полицията.

 

 

 

Тази вечер протестиращите не правят шествие и няма да има блокиране на Орлов мост.

 

 

 

Те заявиха, че остават на място и неуморно скандират „оставка”, „Гешев е позор”.

 

 

Около 17 часа членове и симпатизанти на Коалиция Демократична България, начело с Христо Иванов и Атанас Атанасов, протестираха пред МВР, за да искат оставката на Младен Маринов, а след това с шествие се присъединиха към протеста пред Министерски съвет

 

 

 

.Причините за исканата оставка на Маринов са две основни – събитията от петък вечер, когато по време на антиправителствения протест в столицата се стигна до сблъсъци и има много сигнали за полицейско насилие върху протестиращи. Вторатата причина е заради съботния протест край Росенец, когато граждани тръгнаха да плажуват на охраняем плаж, но бяха спрени от представители на жандармерията.

 

 

цялата статия ТУК

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024