Политика

Мнозинството прие оставките на петимата министри, новите положиха клетва, опозицията: „Довиждане!“

Мнозинството прие оставките на петимата министри, новите положиха клетва, опозицията: „Довиждане!“

parlamentat-prie-ostavkite-na-petimata-ministri-novite-polojiha-kletva-4

 

 

Народното събрание прие промените в кабинета „Борисов 3“. 116 депутати гласуваха „за“, а  89 – против рокадите. Така петима министри официално се разделят с постовете си. Приетите оставки са на финансовия министър Владислав Горанов, на министъра на вътрешните работи Младен Маринов, на министъра на икономиката Емил Караниколов, на здравния министър Кирил Ананиев и на министъра на туризма Николина Ангелкова.

 

 

 

Като министър на финансите се закле досегашният здравен Ананиев, като министър на икономиката се закле Лъчезар Борисов, като вътрешен – Христо Терзийски, като здравен – Костадин Ангелов, а като министър на туризма – Марияна Николова.

 

 

 

Заседанието започна с кворум от 126 народни представители. В началото на пленарното заседание председателят на Народното събрание Цвета Караянчева предложи рокадите в кабинета да са точка първа от дневния ред, след което предложението бе прието. Проектът на решение за персонални промени в Министерски съвет беше внесен вчера.

 

 

Цвета Караянчева каза на Кирил Ананиев, Христо Терзийски, Лъчезар Борисов, Костадин Ангелов и Марияна Николова: „Моля, повтаряйте след мен. Заклевам се в името на Република България, да спазвам конституцията и законите на страната, и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа, Заклех се. Честито и успех.”

 

 

 

Последваха скандирания на депутати от БСП: „Довиждане, довиждане.”

 

 Терзийски, Ангелов и Борисов – от ляво надясно.

 

 

 

Депутатите от БСП бурно възнегодуваха заради отсъствието на премиера от пленарна зала, който е инициатор на промените в собствения си кабинет. Народните представители от социалистическата партия на няколко пъти вземаха думата от трибуната, искайки обяснение за липсата на Борисов, който по техни думи не се е явявал в парламента от вече над година и половина. От БСП неколкократно репликираха управляващите с възгласи „Оставка, оставка!“.

 

 

 

Снимка: БГНЕС

Парламентът прие оставките на петимата министри, новите положиха клетва

 

 

 

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева оправда действията на изпълнителната власт, заявявайки, че в залата присъстват няколко вицепремиери, които заместват пълноценно Бойко Борисов, чието местоположение остана неназовано.

 

 

 

От БСП започнаха със скандирания „Оставка“ още в началото на пленарното заседание по време на декларацията на д-р Даниела Дариткова и продължиха с появята на вицепремиера Томислав Дончев, който впоследствие представи проекта на решение за персонални промени в Министерски съвет.

 

Факти БГ

 

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024