Политика

Няма да има доволна държава. Предлага се намаляване на грантовете с 50 млрд. евро за сметка на заемите

Няма да има доволна държава. Предлага се намаляване на грантовете с 50 млрд. евро за сметка на заемите

 

9ea0736c43e03b08ac3283457a1e9ede

 

 

 

Това, което се предлага и което стана и позиция на България, е намаляването на грантовете с 50 мрлд. евро за сметка на увеличаване на заемите 50 млрд. евро., заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел, където трети ден евролидерите опитват да се договорят за парите за възстановяване от пандемията. Той обясни, че е изразил мнението си пред лидерите на ЕС и им е обяснил за какво са необходими тези средства.

 

„България е кандидатствала за финансиране от ЕС. Няма да има нито една доволна държава, тъй като парите, които се отпускат, са по-малки“, каза премиерът.

 

Той е настоял да се въведе  единен здравен протокол между държавите в Европейския съюз, а като мотив изрази разделението между медиците има ли коронавирус или не. Премиерът отново подчерта мнението си, че пандемията не си е отишла и европейската икономика търпи загуби.

 

Пред евролидерите той е настоял за единен медицински протокол за всички държави, за да се избегнат научните спорове дали има COVID-19 и как се лекува.

 

„Всички сме вперили очи в разработката на ваксини, лекарства. Това, което Урсула фон дер Лайен изнесе е, че 8,5 – 9% е спадът на икономиката на Европейския съюз. Еднакво тежко е положението в индустрията или в туризма. Полагаме огромни усилия с авторитета, който имаме. Опитвам се да помагам, да балансирам. С всички колеги сме приятели. Разбирам какво ги притеснява. Но казах, че ако сме европейско семейство, трябва да вземем такива решения, че всички членове да са защитени“, заяви премиерът.

Борисов изтъкна, че България е стабилна финансово, което се признава от европейските лидери. И добави, че към момента страната ни се справя със собствен ресурс.

 

„Въпреки намаления бюджет две основни пера селскостопанска политика и кохезионна политика са запазени със същите нива. Ние сме кандидатствали с 300 млн. евро за най-бедните региони“, обясни българският премиер.

 

Той каза, че „ако останат пари“, да дойдат за най-бедните региони.

 

Борисов изрази недоволството си и от това, че много държави слагат България в „червения списък“ за коронавируса. Той изрази недоумение при положение, че страната е давана за пример за овладяване на коронавируса.

 

Евросъюзът не успя да постигне споразумение за стотиците милиарди, които трябва да се дадат за борба с пандемията! И на втория ден от лидерската среща в Брюксел различията между страните остават.

 

Очаквайте подробности!

Политика

More in Политика

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
прокуратура

Прокуратурата по казуса с фалшивите подписи: Има данни за документни престъпления

април 29, 2024
лена

Лена Бориславова за фалшифицираните документи: Не се притеснявам от проверка, не съм търсена от органите на реда

април 29, 2024
корал

Сдружение „Корал“: Петков и Бориславова фалшифицираха подписите ни, за да може той да стане премиер. Те са за затвора

април 28, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024