ОБЩЕСТВО

Властта под прицел. Нажежен 12 ден от протестите срещу кабинета (снимки и видео)

Властта под прицел. Нажежен 12 ден от протестите срещу кабинета (снимки и видео)

protest_bgnes
Напрегнат 12 ден за управляващите. Дебатът на вота на недоверие, внесен от левицата мина на фона на скандирания пред сградата на на Народното събрание. Днес е първият обявен ден на гражданското неподчинение. Призивите са за блокиране на пътни артерии, институции. Десети час протестиращите се намират пред сградата на Народното събрание. Заговори се за ”граждански арест” и ”гражданско неподчинение”.

20.30

 

Масовите протести продължават и в други части на страната. Големи демонстрации има във Варна и Бургас. Граждани излязоха и по улиците на Пловдив, където преди дни бе и най-големият граждански протест извън столицата.

 

20.00 ч.

 

Блокирани са няколко ключови кръстовища в центъра на столицата. Движението е напълно спряно в района на Орлов мост и Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Обстановката обаче е спокойна. Окупацията протича мирно – накои от гражданите четат книги, други се разхождат и скандират „Оставка“.
.
Източник: БГНЕС
.
Източник: БГНЕС

 

Междувременно Гражданско сдружение „БОЕЦ“ обяви, че ще блокира входовете на Българската национална телевизия предупредително още тази нощ.

 

19.18

 

Протест има и отново пред сградата на Българската национална телевизия. Искането е оставка на генералния директор Емил Кошлуков. На място се намира и бившия правосъден министър и съпредседател на „Демократична България“.

 

„Това трябва да престане да бъде мафиотско-обществена телевизия“, посочи Иванов.

 

18.30

До този момент блокадата пред сградата на Народното събрание продължава. В района са хиляди хора. Към момента обстановката е спокойна. Има и засилено полицейско присъствие.

.
Източник: БГНЕС
.
Източник: БГНЕС
.

.

.

.

.

.

Недоволството избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

 

Иванов бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха. Последва събитието “Масово ходене на охраняем плаж” – хиляди българи се стекоха към Черноморието. Там обаче вече бяха симпатизанти на ДПС, пристигнали в района още предишната вечер. Имаше предупреждения за избухване на етническо напрежение, което не се случи. Сблъсъци обаче имаше с полицията.

 

По-сериозни опити за провокации имаше във втория ден от демонстрациите в столицата.

На фона на разгарящото се гражданско недоволство миналата седмица премиерът Борисов обяви, че е поискал оставките на трима министри – Горанов (финанси), Младен Маринов (МВР) и Емил Караниколов (икономика). На следващия ден обаче стана ясно, че ремонт в кабинета ще има чак след вота на недоверие, който трябва да бъде гласуван утре. Стана ясно още, че оставките на министрите не са депозирани. Правителството категорично отказва да подаде оставка.

 

Междувременно демонстрациите бяха подкрепени от посланиците на САЩ и Франция у нас. В подкрепа на демократичното право на мирно протестиране излязоха и от Европейската комисия.

 

Протести има на българи в чужбина. В редица държави наши сънародници излязоха в подкрепа на протестиращите в страната.

 

Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024