ОБЩЕСТВО

Протестите: Ден 15 – основната цел не е постигната, готвят нови блокади в София до оставките

Протестите: Ден 15 – основната цел не е постигната, готвят нови блокади в София до оставките

 

big_1650

 

 

 

Основната цел на протеста не е постигната, а кадровите рокади са искрата, която ще взриви гражданското недоволство – коментарът е на протестиращите в столицата граждани, които за 15-та поредна вечер се събират в този момент в триъгълника на властта, за да отправят призиви за оставката на правителството и на главния прокурор. 17 часа е началото на 15-ия поред антиправителствен протест в София с искане на оставка на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

 

 

 

Мястото на демонстрацията отново е пред сградата на президентството. Все още хората са малко и са се събрали около фонтана. Обстановката в района е спокойна. Има полицейско присъствие, предава actualno.com.

 

 

Протестиращите са разочаровани от факта, че двуседмичните им демонстрации са довели до тези резултати – кадрови рокади. Те коментират, че основната цел на протеста не е изпълнена – оставката на цялото правителство и главния прокурор. Хората са категорични, че ще продължават да изразяват недоволството си срещу управляващите и се надяват, че ще съхранят гражданската воля за истински промени в страната.

 

 

 

Протестиращите остават твърди в решимостта си да свалят правителството от власт и настояват за спазването на правила, права и ценности. Младите хора на площада заявяват, че няма да се уморят да протестират срещу „политическото високомерие“. 

 

 

 

„Първо са пълни глупости, второ – никой не одобрява, това са смешки. Облякъл се Илия пак в тия. Това води до същото, до което доведе пребиването на момчетата по време на протестите. Това кара тълпата да озверее, защото такива рокади са толкова ниско ниво, че няма как да заблудят протестиращите. Хората ясно го казаха, но явно не са ясно чути. Избори, мажоритарни, електронно гласуване – и Бойко чао. Това, което се случва в България, преминава всякакви граници на здравия разум, на търпимостта. Това е трагедията на това управление всъщност вече на този етап“, коментира един от протестиращите пред БНР.

 

 

 

„Време е да изхвърлим тия фрази от сорта на: Свикнали сме, така стоят нещата в България“. Това каза студентката Даяна, която е пред президентството, където се събират хора, за да се включат в 15-я ден на антиправителствения протест в София, предаде БГНЕС.

 

 

 

Павлина каза, че е днес на протеста, защото трябва да има промяна. „Промяна в правосъдието, промяна в морала, даже промяна и за това децата ми да останат тук, а не да заминат да учат някъде другаде”, каза жената, дошла с най-малка от трите си дъщери.

 

 

 

„Това дали те ще си подадат оставката вече не мога да кажа, но надявам се да разберат, че ще сме винаги навънка, на улицата, когато правят безобразия. Дали ще си ги изберат пак на следващите избори, това не мога да кажа, но те трябва да знаят, че когато изберат следващия път и продължават да правят същите неща, ние пак ще излизаме постоянно и ще ги тормозим докрай”, каза Светослав, който идва за 11-ти ден на протеста. Той коментира и новите предложения за министри.

 

 

 

 

„От интернет днес разглеждах интересни неща за тях, като предложението за нов здравен министър. Всъщност се опитва да се направи някаква подмяна, защото се предполагаше, че тези министри, които ги махнаха, са на Пеевски, сега предлагат някакви други, от които пак става ясно, че пак са свързани с Пеевски. И именно това е причината да съм тук днес”, каза младият мъж. Той обясни, че се интересувал какви са новите министри, тъй като не са познати лица. „И излязоха някакви информации, че едва ли не пак са хора на Пеевски, така че това е причината да съм тук пак отново”, каза той

 

 

 

„Мисля, че правителството в сегашната си форма има нужда от сериозна чистка от хората, които са замесени в схеми, корупция, скандалчета, които станаха ежедневие”, каза Даяна, която е студентка и смята, че ремонтът на кабинета няма да тушира напрежението на улицата.

 

 

 

Протестиращите хвърлят семки и бонбони на антиправителствения митинг пред сградата на Министерския съвет, предава БГНЕС. Според информация от организаторите, предстои протестът да се раздели на десет основни лъча, които да блокират десет основни булеварда в столицата.

 

БГНЕС, Актуално

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024