ОБЩЕСТВО

Протестът, ден 9: Писна ни! Децата на 90-те пораснаха, управлявани от мутри (на живо)

Протестът, ден 9: Писна ни! Децата на 90-те пораснаха, управлявани от мутри (на живо)

 

phpgssyaz_800x_

 

 

OFFNews предава на живо с репортаж снимки и видео поредния, девети ден от протеста на живо.

 

 

Хората на площада отново са десетки хиляди. Прави впечатление разнообразието на протестиращите – млади хора, майки с деца, градска интелигенция, пенсионери, роми. Не липсват и познатите от предишните дни футболни агитки, които са пръснати на малки групички в множеството.

 

 

Акцентите от днес:

 

Велислав Величков от Правосъдие за всеки, заяви, че ще настоява президентът да предложи конституционни промени, с които да се премахне длъжността главен прокурор.

Ген. Шивиков призова за блокада на парламента, докато правителството не подаде оставка.

Видеострийм от протеста:

22:45 часа

 

 

 

Генерал Шивиков призова за блокада на парламента, докато правителството не подаде оставка.

Проф. Велислав Минеков: Не искаме оставки на трите прасета. Искаме на целия свинарник.

Организаторите обявиха, че утре протестът ще е от 19 часа и призоваха всички да провесят плакати от терасите си, за да покажат на властта какво мислят за нея.

Тази стена между нас и Вас, г-н Борисов, прилича на селски плет с наредени тикви отгоре. Всеки ден ще сме тук и ще хапнем прекрасен тиквеник. Ние не мразим членовете на ГЕРБ, мразим начина, по който ни управлявате у ни крадете, казва Арман Бабикян.

 

 

21:23 часа

Говори Асена Стоименова, председателката на Съюза на фармацевтите, срещу която прокуратурата повдиган обвинение, защото изказа мнение, че страната ни не е подготвена за епидемията.
Сега имаме шанса да променим нещата. Нека да изметем с такава лекота, с каквато се мие мастилото, с което ми взеха отпечатъци за изразяване на мнение, казва тя.

След нея Велислав Величков призова всички гилдии – архитекти, инженери, фармацевти да пускат писма с искания за оставки на Бойко Борисов и Иван Гешев.

Свободата не търпи каскет, казва Величков.

 

 

 

Величков, който е лидер на гражданската инициатива Правосъдие за всеки, заяви, че ще внесат предложения при президента за закриване на длъжността на главния прокурор.

Без главен прокурор, той не е нужен, компетентни прокурори има ВКС. Без политическа квота във ВСС. Половината са анонимници, които гласуват против правосъдието.

Изваждане на прокурорите от ВСС.

Да няма възможност прокурор да откаже да заведе дело. Това е отказ от правосъдие.

 

 

Закриване на специализираните съдилища, изброи исканията Величков.

Възможността президентът да внесе предложения за поправки в Конституцията, е едно от малкото му правомощия.

 

 

 

21:10 часа

Шествието наближава Ларгото. Протестиращите преминават по бул. „Цар Освободител“ повече от 25 минути. Броят им е десетки хиляди. Още много хиляди ги очакват в Триъгълника на властта между Президентството, Министерски съвет и бившия партиен дом, сега сграда на Народното събрание.

 

 

20:35 часа

Шествието е пред Българската национална телевизия. Хиляди скандират оставка за генералния директор Емил Кошлуков.

20:00 часа

Точно в 20 часа протестът тръгна на обичайното си шествие по софийските улици. Организаторите обявиха, че посоката е Българската национална телевизия.

 

 

19:05 часа

Говори адв. Росен Рашев, който цитира думите на италианския съдия Джовани Фалконе: Мафията има своето начало и своя край. Сега е времето да искаме края на мафията!

Разбрахме, че г-н Гешев отказва да подаде оставката, защото много успешно бори битовата престъпност. Може би трябва да отвори закон и да види, че това е в прерогативите на МВР. Прокуратурата нарушава принцип за невиновност с медийните си изяви, говори адв. Рашев.

Има законен ред Гешев да бъде освободен от Президента. Това може да стане, ако такова искане постъпи от Висшия съдебен съвет. Затова исканията ни трябва да са към ВСС и към министъра на правосъдието, който трябва да внесе такова предложение. Протестът трябва да се канализира към орган, който ще ни чуе.  Нашите искания трябва да бъдат отправени първо към министъра на правосъдието и второ към ВСС – да внесат искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, заяви адв. Рашев.

18:55 часа

Защитаваме интересите на обикновените хора, които прокуратурата ги смачква, а после съда ги оправдава, каза адв. Емил Георгиев и даде пример с обвинената председателка на съюза на фармацевтите Асена Стоименова. Тя изказа опасение, че не сме готови, нямаме маски и медикаменти, като се позова на СЗО. На нея и е повдигнато обвинение по член за фалшиви сигнали на тел 112. Обвинена е, като най долнопробен хулиган.  Съдът изрази много сериозни съмнение, че има престъпления. Тази жена е предадена на съд. Но това не е най-важното, а че и е направена криминална регистрация и е наложена пълна данъчна ревизия. Можете ли да си представите, че прокуратурата повдига обвинения за изказване на мнение!, говори Емил Георгиев.

Ще има дело, по което съда ще приеме, че няма престъпление. Най-вероятно тя ще води дело за обезщетение, но реално ще го платим всички ние. Няма да платят нито Сийка, нито Гешев, нито Франтишек. Глобата ще я платим всички ние.

Тук сме, защото смятаме, че прокуратурата не трябва да има властта да мачка човешки съдби, след като не е готова да разследва Пеевски и Доган.

След което трябва да обърнем внимание на членовете на ВСС, че допуснаха огромна грешка с избора на Гешев. Трябва да направим законен граждански натиск, за да освободят Гешев. С това ще имат шанса да покажат на обществото, че те са орган, който се занимава с правосъдие, а не орган, който трие правосъдието.

 

 

Оф нюз

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
Image_17939093_40_0

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

май 17, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024