ОБЩЕСТВО

Шести ден на масови протести: Хиляди скандират „Оставка“, „Мафия“ и „Гешев е позор, оставка и затвор“

Шести ден на масови протести: Хиляди скандират „Оставка“, „Мафия“ и „Гешев е позор, оставка и затвор“

108703381_1381639698703120_3060858013157283362_n

 

 

 

Протестът в правителството в София набира скорост. Хиляди българи са пред президентството и скандират ”Оставка”, „Мафия“ и „Вън, Гешев“. Също и „Гешев е позор, оставка и затвор.“

 

 

Преди малко от трибуната бе съобщено, че по време на вчерашния протест около 20,30 часа е имало близо 48 000 присъстващи, а после са станали повече.

 

 

 

С оглед на това, че сме двайсетина души, отиваме към Министерския съвет, да им кажем какво мислим, отправиха послание към протестиращите от трибуната.

 

 

 

 

При смяната на караула на гвардейците пред Президентството протестиращите избухваха в бурни аплодисменти. Чуваха се възгласи „Българи юнаци!“.

 

Пред входа на бившият Партиен дом е опънат огромен плакат с надпис „Мутрите вън“. Чуват се и познатите възгласи „Всеки ден ще е така до оставката“.

.

.

.
.

.

.

Организаторите на протеста непрестанно се шегуваха с твърединята на прокуратурата и МВР, че присъстващите на демонстрациите са получили пари от Васил Божков и Цветан Василев. Адвокат Николай Хаджигенов, който е един от организаторите на протестите накара всички, взели пари от бившия хазартен бос, да вдигнат ръка. Площадът пред Министерския съвет се изпълни с вдигнати нагоре ръце. Случи се същото и на върпос колко от присъстващите са получили пари от банкера Цветан Василев – отново всички вдигнаха ръце, а след това последва бурен смях.

 

„Тук съм защото цялата власт се е сраснала в едно. Така е 10 години вече – откакто упрявлява Борисов. Не подкрепям Радев, не подкрепям Нинова. Искам да се махне Бойко и да има демокрация“, заяви един от протестиращите пред „Свободна Европа“.

 

Припомняме, че правителството вече няколко дни категорично отказва да си тръгне от властта. Основните мотиви за това са наближаващата икономическа и социална криза, предизвикана от епидемията от COVID-19, както и липсата на алтернатива. Самият премиер Борисов заяви, че опозицията ще „счупи държавата“.

 

Междувременно продължават и протестите в други части на страната. В социалните мрежи се появиха клипове от Бургас. Вижда се, че по улиците на морския град стотици хора искат оставка на кабинета „Борисов 3“. През последните няколко дни демонстрации има и в Ямбол, Плевен, Русе, Варна, Пловдив.

 

ФрогНюз припомня, че напрежението ескалира драстично след опита за десант с гумена лодка от страна на бившия правосъден министър Христо Иванов, който се опита да акостира на плажа в парк „Росенец“. Той обаче бе посрещнат от гардове на НСО, които го избутаха.

 

Последва остра реакция, а напрежението драстично ескалира след решението на прокуратурата да влезе в сградата на Президентството, за да арестува двама служители от администрацията на Румен Радев. Граждани се стекоха пред фонтана, за да защитят институцията. Те бяха категорични, че има безпрецедентно погазване на Конституцията.

 

След въпросните действия избухнаха огромни протести. Вълната не стихва шести пореден ден. В началото имаше и сблъсъци в полицията. Твърди се, че протестиращите са платени. Кобинетът „Борисов 3“ тиражира версията за организирана атака от страна на опозицията. Голяма част от демонстрантите обаче се разграничиха от политическите формации и заявиха, че искат промяна. На протестите има и много млади хора.

 

Вчера демонстрации имаше и пред МВР, където Христо Иванов и симпатизанти на „Демократична България“ поискаха оставката на вътрешния министър Младен Маринов.

 

Все повече хора се събират на жълтите павета. Под прозорците на властта вчера застанаха над 30 000 души.

 

 

 

Масов протест върви в момента във Варна.

Стотици хора тръгнаха от сградата на община Варна с виковете „Мафията Вън“, „Гешев е Позор“ и „Оставка“.

 

 

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
big_23a1

Ресторантьор: Стане ли безплатна водата по заведенията, ще има тарикати, които ще поръчват само нея

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
960x540

Обява за продажба на къща и парцел в Родопите взриви мрежата

май 6, 2024
extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024