Политика

В бързината за нова конституция ГЕРБ объркаха и герба на България

В бързината за нова конституция ГЕРБ объркаха и герба на България

В бързината за нова конституция ГЕРБ объркаха и герба на България

В бързината авторите на проекта на ГЕРБ за нова конституция машинално са преписали описанието на герба на България от сегашната конституция. Той обаче бе променен през 1997 г., а преди това бе поискано становище на КС по темата.

 

 

 

 

В новия проект за конституция е записано следното:

 

Чл. 4 Гербът на Република България е изправен златен лъв на тъмночервено поле във формата на щит.

Всъщност в герба има три лъва, а описанието е следното: 

Гербът на Република България е изправен златен коронован лъв на тъмночервено поле във формата на щит. Над щита има голяма корона, първообраз на която са корони на български владетели от Втората българска държава, с пет кръста и отделно кръст над самата корона.

 

 

 

Щитът е поддържан от два златни короновани изправени лъва, обърнати към щита от лява и дясна хералдическа страна. Те стоят върху две кръстосани дъбови клонки с плодове. Под щита върху прехвърлена през краищата на дъбовите клонки бяла лента с трикольорен кант е изписано със златни букви „Съединението прави силата“.

объркаха94792-560x315-trim(152,0,772,465)

 

Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ д-р Даниела Дариткова депозира в деловодството на Народното събрание проект за нова Конституция на Република България. Документът е изпратен до председателите на всички парламентарни групи в 44-тото Народно събрание и депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, заявиха от пресцентъра на партията.

 

 

 

ГЕРБ кани на разговори и консултации по представения проект всички парламентарни групи с цел да бъде постигнато широко съгласие между народните представители за свикване на Велико народно събрание. В началото на следващата седмица поканите за официалните консултации ще бъдат изпратени.

 

В текста е премахната възможността гражданите да сезират Конституционния съд за нарушения. Иначе казано – не е въведена индивидуалната конституционна жалба – точка, която бе поставена като акцент в изявлението на премиера в петък.

В своята цялост съществени изменения в документа няма.

 

Променена е структурата на досегашната Конституция, като са разместени някои от нейните членове.

 

Най-същественото изменение, е че „Народното събрание се състои от 120 депутати“, президентът няма да участва в изборите за съдебна власт.
Заложено като текст е възможността Народното събрание да може да изменя и допълва всички разпоредби на Основния закон, както и да приема нов такъв. Иначе казано – премахва се Великото народно събрание.

 

Прокуратурата получава право на законодателна инициатива. Това следва от проекта за нова конституция, внесен днес от ГЕРБ в парламента. Предлага се освен депутатите и правителството законодателна инициатива да имат двата съдебни съвета – на прокуратурата и на съдиите. Това видя „Сега“ в проекта за нов основен закон, сглобен от ГЕРБ за броени часове. Затова и очаквано много от текстовете повтарят сегашната конституция, макар и в четвъртък тя да бе обявена за остаряла и неотговаряща на новите реалности.

 

С даването на законодателна инициатива на прокуратурата всъщност в конституцията се вкарва практиката, която стана популярна по времето на главния прокурор Сотир Цацаров, идеите на държавното обвинение да се обличат в закон.

 

Ако проектът бъде приет в този вид, мандатът на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища ще бъде намален от 7 на 5 години. Вече няма да има и Висш съдебен съвет, а съдебен съвет на прокуратурата и съдебен съвет на съдиите. Членовете им ще се избират от парламента и от гилдиите. Това ще капсулира още повече държавното обвинение, ако се съди от сегашната практика в Прокуроската колегия на Висшия съдебен съвет, където думата на главния обвинител е закон. Главният прокурор ще се избира от прокурорския съвет, а председателите на върховните съдилища – от съдебния. В прокуроския съвет ще има 11 членове. 5 от тях ще се избират от парламента, четирима от прокуратурата и един от следователите. Главният прокурор е член по право. В съдийския съвет ще има 15 членове, шестима от които ще се избират от парламента.

Отпада ролята на президента при избора на главния прокурор и на шефовете на двете върховни съдилища – т.нар. тримата големи в съдебната власт. Сега той подписва указа за назначаването им, след като те бъдат избрани от Висшия съдебен съвет и има право веднъж да наложи вето. Така стана и при избора на главния прокурор Иван Гешев.

 

Въпреки че премиерът Бойко Борисов опита да развие теорията, че с новата конституция ще бъде осигурена отчетност и контрол върху прокуратурата, в нея остава текста, че главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Той ще бъде изслушван от парламента на всеки 6 месеца, но ще отговаря на въпроси по конкретни дела само ако наблюдаващият прокурор е позволил – т.е. когато иска главният.

 

Намалява се и броят на народните представители – от 240 на 120.

 

Проектът за нова конституция не предвижда съществуването на Велико Народно събрание и оставя всички въпроси в правомощията на обикновения парламент.

 

По-рано ГЕРБ съобщи, че председателят на парламентарната група Даниела Дариткова е депозирала в деловодството на Народното събрание проект за нова Конституция. Това стана само часове след като ръководството на групата получи задача от премиера Бойко Борисов да го направи до края на деня.

 

Документът е изпратен до председателите на всички парламентарни групи в 44-тото Народно събрание и депутатите, нечленуващи в парламентарни групи, заявиха още от пресцентъра на партията. ГЕРБ кани на разговори и консултации по представения проект всички парламентарни групи с цел да бъде постигнато широко съгласие между народните представители за свикване на Велико народно събрание. Веднага след това обаче е записано, че поканите за официалните консултации щели да бъдат изпратени в началото на следващата седмица.

 

Проектът за нова Конституция или за изменение на действащата, както и за промени в територията на страната се разглежда от Народното събрание не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето му. Великото Народно събрание продължава да изпълнява функциите на Народно събрание до избиране на нов парламент.

 

Текста на проекта може да видите ТУК

 

 

Гласове, Труд

 

Политика

More in Политика

1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024
санкции

ЕС готви забрана на политически партии и организации, получавали пари от Русия

май 7, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024