ОБЩЕСТВО

Ден 30: Протестиращи тръгнаха да си отвоюват Орлов мост. Радев призова да не се стига до полицейско насилие

Ден 30: Протестиращи тръгнаха да си отвоюват Орлов мост. Радев призова да не се стига до полицейско насилие

 

big_18eb

 

 

За 30-ти пореден ден площадът пред Триъгълника на властта е запълнен от десетки хиляди протестиращи, които настояват за оставката на премиера Бойко Борисов, правителството му и на главния прокурор Иван Гешев. Хората започнаха да се събират преди 20 часа, за когато бе насрочен поредният протест. Протестиращите блокираха пътя на автомобилите от столичните  бул. „Дондуков“ и „Цар Освободител.

 

 

Най-важното е да няма полицейско насилие“. Това каза пред БНР президентът Румен Радев, който разговаря с граждани пред сградата на „Дондуков“ 2, предава dnes.bg.

 

 

„Аз няма от какво да се страхувам. Какво да ме притеснява? Какво ще стане довечера? Най-важното е да няма полицейско насилие. Надявам се, че правителството няма да се компрометира и да се превърнем в полицейска държава“, посочи той.

Протестът тази вечер започна около 19 ч.

 

 

 

Към 21:15 часа шествието тръгна да си „отвоюва“ Орлов мост.

 

 

 

Хронология на събитията

21:12 часа – Протестиращите се отправят към Орлов мост. Най-отпред на шествието са майки на деца с увреждания.

20:49 часа – Велислав Минеков обяви за властта: „Обещаваме ви, ще ги изринем!“ Той също призова премиерът да не се крие зад полицаите.

20:43 часа – Бившият служебен премиер Ренета Инджова призова да бъдат извадени от палите властимащите. „Победата ще бъде с нас“, каза тя.

 

 

 

 

20:36 часа – На трибуната е Арман Бабикян от Отровното трио. „Ще се борим за истината, а тя е свята!“ Той призова премиера да дойде при протестиращите, вместо да се крие. „Не се крийте зад полувойводите, не се крийте зад гърба на Пеевски. Излезте, не се крийте като мишка зад щитовете, шлемовете, зад офшорните сметки и олигархичните кръгове – те първи ще ви напуснат. Запазихте си мисирките, но загубихте журналистите, които ще ви питат за истината, а тя е грозна“

 

 

 

 

20:20 часа – Адвокат Николай Хаджигенов от Отровното трио: „Здравейте, днес е ден първи на беса. Тук сме по една единствена причина и тя е корупция. Не се боим от нищо!“  Той предупреди от трибуната, че тези, които премахнаха палатковите лагери и изгониха гражданите от кръстовищата, рано или късно ще бъдат съдени. „Запалихме искрата, създаваме гражданско общество в цялата страна, каза той. Не могат да арестуват всички нас, не могат да набият всички нас, искрата на свободата е в главите ни“, продължи той. „Не ни е страх! Оставка“

 

 

 

 

20:04 часа – Хората викат: „Оставка“ и „Гешев, ти си позор“. В столицата започва да вали. Протестиращи прииждат с чадъри. Тече технопарти.

19:35 часа – Събира се подписка за гарантиране на машини за следващите избори, когато и да са те. Логото на подписката е: „Не вие! Машина да брои гласовете ни!“ Организаторът на тази инициатива е инженер Александър Чобанов, който възнамерява да призове Томислав Дончев за среща утре, защото вицепремиерът отговоря за осигуряването на машинното гласуване въз основа на решение от 12 февруари. досега обаче нищо не е направено и Чобанов иска да знае защо.

 

 

Напрежение възникна на протеста във Варна. След кратък конфликт с органите на реда демонстрантите отново блокираха бул. „Мария Луиза“ пред сградата на общината, съобщи бТВ.

 

 

 

Първоначално полицаите се бяха наредили в жива верига, за да не допуснат протестиращите на пътното платно, но в крайна сметка недоволните от властта успяха да преминат и да блокират движението.

 

БНР, БТВ, Оф нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024