ОБЩЕСТВО

Ден 34: Пореден протест пред МС и отново блокада край Ректората (НА ЖИВО)

Ден 34: Пореден протест пред МС и отново блокада край Ректората (НА ЖИВО)

 

phpmmio3b_800x_

 

 

 

И тази вечер, за 34-и път, протестиращите се събират в центъра на София, за да поискат оставките на премиера Борисов, правителството и главния прокурор Гешев.

 

 

 

 

От трибуната край фонтана на Президентството адвокат Николай Хаджигенов от „Отровното трио“ обяви, че блокадата край Рекората на СУ ще бъде възобновена и там отново ще се разпънат палатки.

 

 

 

 

Към 20:30 ч. домати и топчета със зелена боя отново полетяха по сградата на Министерския съвет.

 

 

 

 

В държавното управление невежеството не просто е добродетел, а изискване за участие в него. Днес ние сме управлявани по Османски модел – сливане на политиката и личното. Така повече не може – оставка! – заяви пред множеството проф. Георги Каприев.

 

 

 

Блокирани остават възлови кръстовища в центъра на столицата – Орлов мост, подходът към булевард „Цар Освободител“ до президенството и булевард „Княз Ал. Дондуков“ пред Министерския съвет. В ход е и подписка в подкрепа на исканията на протеста.

20-21 часа“

 

„Оставка!, Оставка! Оставка!, Довиждане!, Довиждане, метри“ – кънти в Триъгълника на властта

 

Не искаме повече мутри да ни управляват . Мутрите вън! Ние знаем, че можем да променим тази държава. Знаем че сред политиците има честни хора, които ще променят България, каза от трибуната млада девойка.

 

Оратор на площад „Независимост“ призова за сваляне на некадърноо и неителигентно управление. Той поиска на площада да дойдат и застнат с лицата си хора от творческата интелигенция на България.

 

 

18-19,30: Нели и Ирина Симеонови, майка и дъщеря от Русе, се подписаха: „Искам промяна за младите. Подписът не значи толкова много промяна, аз не мога, но народът може“; „Искам да остана да живея в България – нормално, спокойно“, предаде БНР.
Ирина Симеонова останала безработна и затова очаква следващите управляващи да обръщат повече внимание на младите: „Бях проектен мениджър в българска компания. Отидох да се регистрирам в Бюрото по труда и те ми казаха, че такава позиция няма. Нещо куца“.
Събраните подписи засега са около 1400.
.
Тази подписка е в отговор на другата, внесена в Съдебната палата срещу блокадите, заявиха протестиращи.
34-та поредна вечер на антиправителствени протести в София и в страната с искане за оставка на правителството и на главния прокурор. По традиция недоволните от управлението се събират в района на президентството и Министерския съвет.
Организаторите на протеста от „отровното трио“ дадоха брифинг, на който обявиха, че няма да прекратят гражданското неподчинение, а напротив – ще насърчават всички негови прояви. Така те опровергаха твърдения в социалните мрежи, че ще се откажат от барикадите. Освен това те подадоха пореден сигнал, свързан с корупционни практики с тол системата. Смятат, че обществените поръчки отиват при едни и същи фирми.

 
.
„Разходите се увеличават с над 1/3, а стойността на очакваните приходи се е сринала с 50%, което прави тази скъпа инвестиция изключително неефективна и отдалечава нейното изплащане много далече във времето“, каза Арман Бабикян.
На въпрос какво налага „отровното трио“ да има дарителска сметка на името на адвокат Николай Хаджигенов, те отговориха, че парите им са свършили, а организирането на протестите има разходи.
На Орлов мост ситуацията е спокойна в очакване на превърналото се в традиция шествие.

 

Протести има още в редица градове в страната. Недоволства има още в Пловдив, Русе, Велико Търново и др. В Габрово днес имаше и протестно автошествие, което блокира движението в града

 

В Плевен за втори път се организира протестно автошествие. Участниците в него преминават през централните улици и кварталите на града с искане за оставки на правителството и главния прокурор. Със звукови сигнали и развети знамена участниците преминаха през централните улици и кварталите на града.
.
Снимка: Латинка Светозарова

 

Близо 50 автомобила тръгнаха в 18,30 часа на протестно автошествие по улиците в Габрово. Водачите на автомобилите се събраха половин час по-рано на изхода за Велико Търново. Протестното шествие е организирано от формацията „Будно Габрово“, която има представители в габровския Общински съвет.

 

Автомобилите преминават по централните градски улици със скорост от около 20 километра в час, свирят с клаксони, окачили са българския трикольор и плакати „Оставка“. Автошествието е мирно, а организаторите съобщиха, че няма да блокират улици, сгради, пътища и кръстовища. Протестът ще завърши около 21,00 часа на кръговото кръстовище до железопътната гара.

 

Организаторите обявиха готовност за протест всеки вторник с автошествия, докато не бъдат изпълнени исканията им за оставка на правителството.

 

Варна: Участниците в поредният протест срещу правителството във Варна започнаха да блокират възлови кръстовища в града.
.

Те спряха движението за кратко във всички посоки пред ИУ- Варна, после направиха същото и пред Младежки дом „Орбита” и общината, а сега вървят към интерхотел „Черно море.

 

Протестиращите в предните редици са разпънали транспарант: „Държавата е в ремонт благадарим за разбирането.”

 

Хората викат: „Оставка”, „Мафия”, „Сърце и душа за България” и „Оставка и затвор, Бойко е позор.”

 

Оф нюз, Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024