ОБЩЕСТВО

Ден 45: Бунтарите занесоха десетки „джипки“ на Борисов в МС

Ден 45: Бунтарите занесоха десетки „джипки“ на Борисов в МС

 

dd8ddbfbd839e0de369f542d0e7c1fb8

 

 

 

В 45-ия ден на антиправителствените протести демонстранти отново се събраха около фонтана пред сградата на Президентството, за да поискат оставките на правителството и на главния прокурор.

 

 

 

 

Протестиращите наредиха и детски играчки – джипове, които занесоха пред Министерския съвет.

 

 

 

 

 

 

“За да се чувства комфортно премиерът, сме му купили известно количество джипки и автомобили, в които да може да се вози и да открива новите пътища в България за себе си. След последното дарение, което направи – 70 милиона за пътища без дупки, – вероятно даренията ще продължат с бърза скорост до последния му ден. Все пак, ние сме широки души, моля ви занесете и наредете тези джипки пред МС. Джипките са толкова малки, колкото е моралът на премиера”, обяви Арман Бабикян, цитира БГНЕС.

 

 

 

„Не сме искали свикването на Велико народно събрание, нито пък промени в Конституцията, искаме оставка и предсрочни избори“, каза пред БГНЕС жена, която за 45 ден идва да поиска двете оставки.

 

 

 

Малко преди началния час на акцията на недоволство на възрастна жена ѝ прилоша и се наложи на мястото да пристигне екип на Спешна помощ. Оказана ѝ е медицинска помощ.

 

 

 

 

За 45-ти ден ще се състои и традиционното шествие на протестиращите от Министерския съвет до Орлов мост. Блокирани остават три ключови кръстовища в столицата – при Ректората, на бул. „Независимост“ и на Орлов мост.

 

 

 

 

В Деня на 143-та годишнина от Шипченската епопея граждани изразиха недоволството си по нестандартен начин, барикадирайки се на Паметника на свободата на легендарния връх. Четиримата мъже и една жена спуснаха знаме с надпис „Оставка“, докато президентът Румен Радев бе на посещение там.

 

 

 

Наложи се те да бъдат изведени принудително с помощта на полицията. Това стана пред очите на десетки българи, които чакаха да се възползват от безплатния вход на паметника. На излизане от монумента задържаните не се обозначиха като привърженици на нито една политическа сила или движение.

 

 

 

Директорът на музея – Чавдар Ангелов, определи действията на арестуваните като кощунство и поругаване.

 

 

 

 

За пореден ден на кръстовището на бул. „Ситняково“ пред Румънското посолство софиянци се събират на контрапротест срещу антиправителствените демонстрации. Недоволството им е официално заявено в общината, а контрапротестът им е законен. Основният им мотив да са на кръстовището е, че „не може да се бият майки с деца и да се блокира движението на мирните граждани, които нямат нищо общо с протестите срещу правителството“.

 

 

 

 

 

21-22 часа: При посолството на Румъния се събраха около 40 контрапротестиращи, съобщи БНР. „Жива гражданска стража против блокадите в София и против насилието над жени и майки“. Така хората пред посолството определят поредната си демонстрация след инцидента. Те искат оставката на президента Румен Радев заради това, че държавният глава според тях е противопоставил един срещу друг хората.
Контрапротестиращите планират голям митинг през следващата седмица. Очакват разрешение от Общината, защото подчертаха, че са законно протестиращи, защото демокрацията означава закон.

 

 

 

20-21 часа: С пламенното си слово редиците на протестиращите сплоти отец Доонисий. Той пожела на втори септември всички да се поздравим с оставка на Борисов и  Гешев..
От трибуната пред ларгото Николай Хаджигенов напомни на присъстващите, че на 2 септември от 8 часа пред бившия партиен дом е насрочено „Велико народно въстание“. На тази дата управляващите се готвят да съберат 120 гласа в Народното събрание, за да започнат обсъжданията по написаната от ГЕРБ нова Конституция. Ние няма да позволим мафията да създава основния закон на България. Елате от цялата страна. Ще останем докрай. Ние няма да си тръгнем, докато те не си тръгнат от власт“, призоваха от „Отровното трио“ и призоваха хората да носят домати, с които да замерват парламента.

 

 

 

 

“За да се чувства комфортно премиерът, сме му купили известно количество джипки и автомобили, в които да може да се вози и да открива новите пътища в България за себе си. След последното дарение, което направи – 70 милиона за пътища без дупки, – вероятно даренията ще продължат с бърза скорост до последния му ден. Все пак, ние сме широки души, моля ви занесете и наредете тези джипки пред МС. Джипките са толкова малки, колкото е моралът на премиера”, обяви Арман Бабикян.
.

„Не сме искали свикването на Велико народно събрание, нито пък промени в Конституцията, искаме оставка и предсрочни избори“, каза пред БГНЕС жена, която за 45 ден идва да поиска двете оставки.
.

За 45-ти ден ще се състои и традиционното шествие на протестиращите от Министерския съвет до Орлов мост.

 

Без напрежение протича до момента 45-ия ден на протестите срещу правителството. Остават трите палаткови лагера – на Ларгото, на Орлов мост и до Софийския университет.


.

18-20 часа: На площад „Независимост“ се събират протестиращи. По-късно ще потеглят на шествие към Орлов мост.

 

„Президентът е прав. Пътят към новата Конституция минава през оставките на Бойко Борисов, както и на главния прокурор Гешев, което означава, че наистина това Народно събрание трябва да прекрати мандата си предсрочно“, заявиха протестиращи.

 

Адвокат Николай Хаджигенов разкритикува действията на петимата граждани , които се барикадираха на връх Шипка и разпънаха плакат с назпис „Оставка. По думите му това са политически действия, до които не трябва да се прибягва по време на празненствата на този Връх на свободата.

 

Остават палатковите лагери на трите ключови кръстовища в София – на пл. „Орлов мост“, пл. „Независимост“ и при СУ.

 

Очаква се и тази вечер на бул. „Ситняково“ между 20.00 и 22.00 часа за пореден ден да се проведе и контрапротест на граждани, недоволни от блокадите в София. Те се обявяват като „гражданска стража“ против затварянето на кръстовището при посолството на Румъния. Техният протест обаче е на тротоара и няма затруднения в движението.
БГНЕС

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024