ОБЩЕСТВО

Ден 54: Протестът „отваря очите“ и на Еврокомисията за фасадната демокрация у нас (СНИМКИ) (НА ЖИВО)

Ден 54: Протестът „отваря очите“ и на Еврокомисията за фасадната демокрация у нас (СНИМКИ) (НА ЖИВО)

6f5a7ac07c34c3e8c0e0608c2ed09685

 

 

 

Протест под надслов „Масово отваряне на очи” организираха тази вечер бунтарите, главно от партията на Христо Иванов „Да, България“, пред сградата на Европейската комисия в София в 54-и ден на антиправителствени протести у нас.

 

 

 

Исканията им остават непроменени – оставка на правителството начело с Бойко Борисов, оставка на главния прокурор Иван Гешев и провеждане на честни избори.

 

 

 

 

 

 

 

 

Протестиращите се обърнаха към европейските институции и ги призоваха да отворят очите си за корупцията в България. Те издигнаха информационно табло, на което са обявили оперативна програма „Фасадна демокрация”, а като бенефициент е посочен партия ГЕРБ и коалиционните партньори. Разбира се, финансирането е осигурено от европейските данъкоплатци. Протестиращите обявиха, че „оперативната програма”, която представят днес, краде бъдещето на гражданите.

 

 

 

 

„Една от гордостите на сегашното управление са множеството европроекти, свързани с едрата инфраструктура и всъщност това, което тук сме направили, е оперативна програма „Фасадна демокрация“ именно да покажем докъде стигат тези огромни европроекти и докъде са, а те стигат до частните джобове, въобще не стигат до нашето общество и всичките тези парио, които Европа излива към нас, стигат до конкретни хора, които ги взимат с 200″, заяви протестиращ.

 

 

 

 

 

 

Бунтарите вдигнаха транспаранти с призив Европа да спре да си затваря очите за родната мафия, снимки на магистрали с дупки, и предупреждения, че корупцията е истинската пандемия.

 

 

 

 

 

 

 

Отровното трио традиционно вече събра сподвижниците си пред Ларгото, а шествието към палатковия лагер на Орлов мост потегли частично малко след 21,00 часа.

 

 

 

Предаване на живо, благодарение на колегите от в. „Банкер“:

Снимки: Агнес Методиева

 

„2 септември е може би най-големият битка, която сме водили през последните 30 години. Нас ни чака война с корупцията, ще има и битки на 3ти, 4ти и т.н.“, заяви адвокат Николай Хаджигенов от “трибуната” на протеста.

 

 

“ДПС е най-умния играч на политическата сцена през последните 30 години, обаче това не променя нищо, ние продължаваме да искаме оставката на правителството и на Борисов“, каза той по повод решението на ДПС с което партията на почетния председател Ахмед Доган да не подкрепи ГЕРБ за свикването на Велико Народно събрание за промяна на конституцията.

 

 

 

„Трябва да ги изринем от всички места, в които са се вкопчили.“ „Трябва да научим бъдещите политици че те са инструмент в ръцете на избирателите и са там заради нас. Ако Вие сбъркате няма да ви търпим 10 години”, каза още Хаджигенов. От думите му се разбра, че за 2 септември протестиращите се очаква да бъдат облечени в бяло. Организаторите са напечатали няколкостотин тениски, но те не са достатъчни и за това призова “ако не можете да си направите от тях, облечете нещо бяло за 2 септември”.

 

 

 

21:00

 

 

 

“Защо Гешев трябва да си подаде оставката: днес се навършва месец от изчезването на Янек Миланов (от Дупница. бел.ред), на другия ден приятелите му сезират полицията, на третия ден брат му прави видеообращение с апел, районния прокурор на Дупница, окръжния прокурор на Кюстендил и апелативния на София какво правят-нищо, нищо не правят. Те участват на каскет парти на 24ти август. 700 души от цяла България участват на каскет парти но никой не търси Янек Миланов. Ето затова искаме оставката на главния прокурор- за некадърност, не може един месец да не се търси изчезнал човек”, заяви адвокат Емил Георгиев. Той призова всеки един арестуван да търси адвокат веднага и заяви, че ако на 2-ри на площада са 50 000 души, няма да арестуват никого.

 

 

„Единият крак клекна днес, но само клекна. Другият крак все още се чуди дали да измисли свръхвелико народно събрание с което да остане още 2 дни на власт,още 2 седмици, още малко. Няма мляко! Идва 2-ри,“ подгря за протеста и Арман Бабикян. „Нали знаете какво ще каже Борисов когато се прибере „много исках реформи, ама ей го на лошото ДПС не ми даде. И ще бъде много тъжен рак, ще е в ролята на засегнатия, неразбрания строител на България, а всъщност грабител”, каза Бабикян.

 

 

 

 

„Тези мутри ВНС няма да правят, когато дойде ред за такова ще го правят тези овластени от вас „. „И да ви предупредя малко след като си подаде оставката, ще чуете 10 председатели на партии които ще ви кажат че те са го свалили. „Моля ви за едно нещо огледайте се, вие сте тези които ще свалите Бойко Борисов. Силата е във вас, силата която ще помете тези хора е във вас, а не в тези които ще се подредят в студиата“, каза още той.

 

 

 

21:10

„Краят приближава, да ви припомня началото-всеки един мислеше че това е нещо невъзможно, всеки мислеше че не можем да направим такъв протест,“ започна и третият от “Отровното трио” професор Велислав Минеков. „Днес се чу новина – отразяха му две уши ще варят пача, но това не е достатъчно”. „Имало желание да ги видим тези в затвора, недей така – там ще се чувстват добре, имам други идеи – нека на първия учебен ден да запишат в първи клас, да вземат цветя и да целунат своята учителка, да учат азбуката, да се научат да четат и пишат, не само да знаят „Винету“. Единият ще се върне в милиционерското училище и когато завърши ще го сложим при другите полицаи да види какво е 50 дни на дъжд и слънце, на бури и вятър, да види какво е”, каза Минеков. После се закани: “ Не само ще ги изметем, ще ги изхвърлим на боклука“.

 

 

 

„Има в България някаква служба за разпределение на съобщенията, там са известни с високи заплати, обявили са че на 2-ри септември ще има ремонт на връх Ботев и голяма част от радио излъчванията няма да могат да се състоят. Това е едно от доказателството че сме превзети от мафия. На 2-ри септември трябва да ги изметем, да ги премахнем от живота си”, каза още той.

 

 

 

Лупа БГ, Оф нюз

lupa.bg

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024