ОБЩЕСТВО

Протестиращи готвят изненада на Борисов преди конференцията

Протестиращи готвят изненада на Борисов преди конференцията

 

6f9a2f42e2a09c6b04a5d9ccc3c83083

 

 

 

В 27-ия ден на протести в София движението в града е блокирано на три ключови места – „Орлов мост“, кръстовището при ректората на Софийския университет „Свети Климент Охридски“ и това при площад „Независимост“. Блокиран е и бул. “Дондуков“ 2. Полицейското присъствие там е засилено.

 

 

 

 

Минути преди 21 ч. Велислав Минеков от „Отровното трио“ съобщи на хората, събрали се пред Президентството, за блокирания път към ГКПП „Капитан Андреево“. Новината беше посрещната с бурни овации.

 

 

 

 

Скулпторът съобщи още, че главният прокурор Иван Гешев е увеличил охраната си с още 13 души, което щяло да струва 1 милион лева на данъкоплатците. Това предизвика недоволството на събралите се хора пред Президентството. Те се заканиха да посрещнат Бойко Борисов на „Цариградско шосе“ за конференцията, на която ГЕРБ събира актива си.

 

 

По-рано днес стана ясно, че общо 5 души са обявили гладна стачка в палатковия лагер пред Министерски съвет.

 

 

 

 

 

 

Исканията са добре известни: Оставка на правителството и на главния прокурор, дистанционно и машинно гласуване и свикване на Велико народно събрание за промени в Конституцията.

 

 

 

 

 

Спокойна е обстановката на „Орлов мост“ към 21 часа. Малка група от десетина протестиращи се отправи към сградата на БНТ с призиви за оставка на генералния директор на телевизията Емил Кошлуков и искане за достъп до националния ефир, за да изразят мнението и исканията си. Те снимат разговорите си с охраната на телевизията, която не ги допуска до сградата.

 

 

 

В палатковия лагер на „Орлов мост“ се прожектират филми. Звучат гайди и тъпани. Протестиращи са поставили и пощенска кутия, в която събират послания към депутатите и управляващите.

Снимки: Агнес Методиева

 

 

Автомагистрала „Марица“ бе блокирана при 109-ия километър близо до Капитан Андреево и границата ни с Турция от протестиращи, които настояват за оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

 

 

 

 

Заради десетките демонстранти и сложените по пътя тенти се образуваха километрични опашки от автомобили и камиони.

 

 

 

 

Акцията не бе обявена предварително. За нея се разбра около 20:00 часа от изказване на Арман Бабикян от Отровното трио на протеста в столицата.

 

 

 

При протестиращите край границата бе третият член на триото адвокат Николай Хаджигенов, който призова местните хора да подкрепят протеста и да помогнат на хората на шосето с вода и храна.

 

 

„Ще стоим тук до оставката на правителството на Борисов. Основният блокиран поток са турските гастарбайтери, но така се случи. Вероятно има и блокирани българи от другата страна. Всички търпим неудобства. Свободата трябва да има цена и тази цена трябва да се плати от всеки един от нас”, заяви Николай Хаджигенов.

 

 

 

МВР потвърди за блокадата при 109-ия километър на магистралата . „Поради нерегламентирани протестни действия е блокиран участък от АМ „Марица“ в района на 109-ия километър, на около 4 км преди ГКПП Капитан Андреево. Движението по пътните платна е преустановено и в двете посоки. Служители на ОДМВР-Хасково предприемат мерки за предотвратяване на усложнения в трафика“, се казва в съобщението на вътрешното ведомство.

 

 

 

Десетки автомобили на полицията бяха разположени по пътя между Хасково и Димитровград. Патрулки имаше и по входовете и изходите на магистралата.

Малко по-късно БНР съобщи, че около 22:00 ч. полицията е призовала хората да освободят движението до 15 минути.
Засега се пропускат само автомобили с малки деца, които пътуват към Турция, както и автомобил с един болен, който трябвало да постъпи на лечение в клиника в Турция.

 

 

 

 

Половин час по-късно около 130 униформени полицаи направиха обръч около протестиращите и започнаха да ги изтласкват към канавката. Един от тях съобщи, че е пострадал. Започна освобождаване на едно от платната към Турция, съобщи БНР.

 

 

 

 

Протестът беше обявен за сряда в 18:30, но границата беше блокирана едно денонощие по-рано. Организаторите заявиха, че са избързали да направят палатковия лагери и блокадата, защото са имали информация, че няма да бъдат допуснати до магистралата в сряда. Адвокат Хаджигенов заяви, че полицията е направила опит да измести лагера преди пристигането на журналистите, но до сблъсъци не се е стигнало.

 

 

Лупа БГ, Оф нюз

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024