Политика

ДПС: До два месеца ще има избори, практически вече сме в кампания

ДПС: До два месеца ще има избори, практически вече сме в кампания

 

phpd6fg77_800x_

 

 

 

 

Изборите са въпрос на месец или два. Това предрече депутатът от ДПС Халил Летифов в сутрешния блок на БНТ. По график редовните парламентарни избори трябва да са в края на март следващата година. Повече от два месеца не затихват протестите с искане за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев.

 

 

 

 

„Ако трябва да бъде точни, ние вече сме в състояние на кампания, на избори. „Кога“ е въпрос на месец или два“, каза депутатът. Той припомни, че движението се е обявило против идеята на ГЕРБ за свикване на Велико народно събрание и приемане на нова конституция, което е идеята на управляващите за излизане от политическата криза.

 

 

 

Въпреки очакванията за скорошни избори, Летифов прогнозира, че ще има достатъчно време за приемане на промени в Изборния кодекс. ДПС иска да се ореже възможността за преференциално гласуване. ГЕРБ пък настояват за промени при машинното гласуване – според тях в секциите с над 300 избиратели не трябва да се гласува само машинно, а и с бюлетини.

 

 

 

 

В същото време ДПС предлагат съставянето на експертен кабинет, като кой да го оглави е въпрос на преговори. Предложението на ДПС е експертният кабинет да бъде оглавен от човек предложен от ГЕРБ, а вицепремиерът да е от втората по големина партия. БСП обаче са против такъв сценарий. Вицепремиерът Красимир Каракачанов също заговори за експертен кабинет. Според ДПС този експертен кабинет трябва да се заеме с кризата, договаряне на средствата от ЕС за коронавируса, следващия програмен период и Зелената сделка и да осигурят честни избори.

 

 

Летифов отново поясни позицията на ДПС за ВНС и нова Конституция, като заяви, че „тази идея по-скоро е неприложима“. Той добави, че процесът „честност на изборите“ е постоянно течащ.

 

 

Летифов, коментирайки отношенията между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, каза, че в момента има война между институциите, от която следва колективна безотговорност. Това обаче трябвало да се промени, но, за да се случи това, трябвало да се загърби популизмът. „Очевидно е този нарушен диалог между тях, очевидна е тази война срещу институциите. Затова и ние поискахме оставките както на Министерския съвет, така и на президента. Това ще е крачка назад, с която смятаме, че всъщност диалогът ще стане възможен“, заяви депутатът.

 

 

 

 

Той допълни, че ДПС са участвали в избирането на Радев с идеята, че той ще бъде контрапункт на политиката на реваншизъм. Това обаче не се случило. „Ние виждаме същото, от другата страна обаче, с обратен знак. Още от същото, но с обратен знак“, каза Летифов. Според него Радев не е осъзнал за какво служи президентската институция.

 

 

 

В четвъртък вечерта традиционният протест с искане за оставката на правителството стигна и до централата на ДПС на столичния бул. „Стамболийски“. Сградата бе замервана с яйца.

 

 

Според Летифов няма нищо ново под слънцето. Той припомни протестите при лятната резиденция на почетния председател на движението Ахмед Доган край Росенец.

 

 

 

„Там имаше организирани акции с цел някои политически субекти да бъдат реанимирани и, странно, но когато се качат на гърба на ДПС и на г- Доган, странно бързо те биват забелязани от обществото“, каза Летифов.

 

БНТ, Оф нюз

 

Политика

More in Политика

1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024
dbce8e26f0284e3dbf72e16c4d697f3d

Историкът Георги Димов: Вървим към пета национална катастрофа, България е от губещата страна

май 10, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024
phpmyfzod_559x345

Вижте номерата на партиите и коалициите в бюлетините за изборите 2 в 1

май 8, 2024
iva-ivanova

Бивша манекенка оглави фонд „Земеделие“ / СНИМКИ

май 7, 2024