Uncategorized

Защо трябва да тренирате тенис на маса? Какво развиват тренировките?

Защо трябва да тренирате тенис на маса? Какво развиват тренировките?

118822466_3156917891101051_4904561592627812236_o
Защо трябва да тренирате тенис на маса? Какво развиват тренировките?
1. Сръчност, скорост на реакция.
120-170км./ч. – такава скорост може да развие топка в тениса на маса, а траекторията се променя след всеки удар. Противникът трябва да взема решения почти всяка секунда и да има време да направи необходимото движение.
2. Развива и усъвършенства вестибуларния апарат. При игра вие постоянно наблюдавате топката, която променя посоката и се движи с невероятна скорост, е най-доброто упражнение за развитие на вестибуларния апарат.
3. Добро зрение. Акомодация на очите.
Едно от най-полезните упражнения за очите е да редувате поглеждане към обекта до вас, а след това в далечината. Когато играете пинг понг, постоянно наблюдавате топката, която е или близо, или далеч. В този случай топката също се движи в различни посоки. Такова обучение за очите помага за поддържане на отлично зрение,
4. Здраво сърце, издръжливост.
Бързото темпо на играта и интензивното равномерно натоварване помагат за укрепване на сърдечно-съдовата система, привеждане на налягането в нормално състояние. Кръвообращението се засилва още във втората минута на тренировка, следователно и консумацията на кислород също се увеличава. Различните видове аеробни натоварвания дават този ефект, но само в тениса на маса достига ли кислород толкова високо ниво .
5. Развитие на финната моторика.
Способността да извършвате много координирани и кратки движения в пространството. Пинг-понгът насърчава формирането на точен калиграфски почерк, помага за развитието на художествените способности. Часовете по пинг-понг са особено препоръчителни за деца, които намират трудно писането и четенето.
6. Отслабване.
По отношение на енергийните разходи, пинг-понгът заема 5-то място (разположено между тенис и плуване „на бюста“). Аеробните упражнения, бързото темпо и отсъствието на дълги паузи помагат за бързото отслабване.
7. Гъвкавост.
Тенисът на маса развива и поддържа висока подвижност на ставите. Включени китка, лакът, раменни и тазобедрени стави, гръбначен стълб. Гъвкавостта помага на играча да реагира на движението на топката със светкавична скорост и да реагира с точен удар. А в живота гъвкавостта дава възможност да се поддържа активен начин на живот до старост.
8. Развивайте експлозивна сила.
Скоростта на ръка с ракета е до 40км./ч. Играйте и вашата ръка ще може да прави остри и мощни движения по-бързо, а това умение е полезно дори при уличен бой.
9. Ще бягате по-бързо.
Позата на играча в пинг понг – крака в огънато положение – перфектно укрепва мускулите на долните крайници. Освен това, като бягане, пинг понгът укрепва дихателната и сърдечно-съдовата система. Честите игри за тенис на маса ще ви помогнат да подобрите представянето си не само в бягането, но и в колоезденето и в др. спортове.
10. Укрепване на костите.
Играта на тенис увеличава здравината на костите и тяхната плътност, чрез допълнително натрупване на костно вещество. Хората практикуващи спорт в млада възраст имат по-малък риск от развитие на остеопороза в напреднала възраст. Също така практикуването на тенис в по-напреднала възраст е важен фактор за заздравяване на костите.
11. Подобряване на емоционалното здраве и самочувствието.
Изследванията показват, че хората практикуващи тенис са по-жизнени и с по-добро самочувствие. За това способства не само психическото разтоварване от играта, но и възможностите, които тя да дава за социални контакти и общуване. Тенисът е спорт, който развива спортсменството и дава възможност за поддържане на добър социален живот.
12. Контрол над стреса.
Тенисът значително намалява нивата на стрес и тревожност натрупани в ежедневието. Умерените физически натоварвания при играта на тенис предизвикват отделянето на хормона серотонин, който има пряко отношение към положителното настроение. Някои автори посочват, че дори 20-30 минутна игра на тенис, може да има антидепресивен ефект и да повлияе на стреса и тревожността. Социалния елемент от играта и положителните емоции допълнително засилват ефекта на психическо разтоварване.
Автор: Veselin Danev🏓😊

Uncategorized

More in Uncategorized

big_0000

До часове от запад времето се обръща в България

март 4, 2024
f4895b3e7be542b394cc26992dfdebab

Meteo Balkans: Февруарската пролет свършва, кошмарно време удря България съвсем скоро

февруари 6, 2024
испания

Времето в Европа се побърка: 30 градуса пържат любима страна на българите

декември 13, 2023
630183

Синоптици: Зимата се връща със страшна сила до часове, сняг ще трупа на тези места

декември 5, 2023
big_big_399129060_680158620887522_5224083235634432582_nf3f

Ще има ли сняг по Коледа и Нова година? Първа прогноза за декември на „Метео Балканс“

ноември 28, 2023
medium_125c

Синоптикът Петър Янков: Идват снежни виелици, човек трудно ще може да се изправи!

ноември 24, 2023