ОБЩЕСТВО

Мариан Колев: Съдружничка на Сталийски поиска да продам 50% от бизнеса си

Мариан Колев: Съдружничка на Сталийски поиска да продам 50% от бизнеса си

 

malian-kolev-sadrujnichka-na-staliiski-poiska-da-prodam-50-ot-biznesa-si-1

 

 

„Съдружничка на Александър Сталийски, който е близък с Борисов и Пеевски, поиска от мен преди време да продам 50% от бизнеса си на нейни хора“, заяви в предаването „ЕвроДикоф“ собственикът на веригата за играчки „Хиполенд“ Мариан Колев.

 

 

 

Колев разказа, че след като той е отказал да даде половината от бизнеса си и е обяснил на въпросната жена, че знае кои са нейните хора и че Бойко Борисов също един ден ще падне от власт, тя му заявила, че нейните хора казват на Борисов какво да прави.

 

 

„Няколко месеца по-късно стана ясна собствеността на нейната фирма и оттогава започнаха от различни места да ми казват, че господин Сталийски желае да говори с  мен“, обясни още Колев.

 

Междувременно от МВР съобщиха, че е спряна проверката срещу ”Хиполенд” на НАП и Икономическа полиция. 

В съобщението се казва още, че вътрешният министър Христо Терзийски е провел разговор с управителя на фирмата, в който му е съобщил, че действията на екипите „се основават единствено и само на законовите основания за нейното извършване, след което проверката е преустановена“.

 

 

 

В съобщението не е посочено ясно основание за причини за проверка в конкретната компания, нито дали и какви нарушения са установени в хода на акцията. В него се обяснява само, че тя е част от „изпълнение на планови мероприятия на Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки и товари към ГД „Борба с организираната престъпност“.

 

 

По-рано днес се разбра, че данъчни служители и Икономическа полиция са влезли в офиса на „Хиполенд“ два дни след като изпълнителният директор и собственик на веригата магазини за детски играчки публикува критична позиция в социалните мрежи, в която „благодари“ на полицията, че синът му е бил обгазен с химическо вещество на антиправителствения протест в центъра на София на 2 септември, допълва „Дневник“.

 

 

„В излъчване на живо от Хиполенд Ивайло Мирчев заяви абсолютната непримиримост на Демократична България спрямо оказваната върху бизнеса репресия, пише Inews.

 

„Половината репресивен апарат – държавен, икономически – е впрегнат. Тук са икономическа полиция, НАП, Надзора на пазара към Агенция митници. Тече проверка на цялата верига магазини, на склада им в София, както и на доста от магазините в страната.”

 

 

Той проследи събитията, довели до днешните репресивни акции връщайки се назад до момента, в който, преди няколко месеца в офиса на собственика на Хиполенд влиза г-н Александър Сталийски – икономически слуга на Пеевски и Борисов, използван, когато трябва да се открадне бизнес или да се искат облаги и да се отстъпва пазарен дял – който заявява, че г-н Пеевски иска да купи Хиполенд. Собственикът обаче отказва да продаде бизнеса си на г-н Пеевски.

 

 

Мирчев коментира, че напълно разбира съображенията му, защото като всеки, започнал и развил сам бизнеса си знае колко усилия са нужни и когато, от този бизнес зависят 350 семейства, е нормално един отговорен бизнесмен да внимава на кого ще го продаде.

 

 

 

„Г-н Пеевски е известен като човек, който не разбира от бизнес. Всеки бизнес, без изключение, до който той се е докоснал, е фалирал. Като примерите за това са десетки, но най-трогателният от тях е Булгартабак, с който беше затрит един цял поминък от българската икономика.”
 

 

 
По думите на Мирчев, след като собственикът на Хиполенд отказва да продаде бизнеса си, той се включва в протестите и срещу него започват атаки. След като собственикът се оплаква, че синът му е бил обгазен при полицейската атаката върху протестиращите в София, в ПИК веднага излиза статия срещу него.

 

 

 

„22 часа след като е излязла тази статия, в голяма част от магазините на Хиполенд в страната и в основния им склад влиза икономическа полиция, митници и НАП, в безпрецедентна проверка за цялата история на тази верига. Резултата от тази проверка ние тепърва предстои да видим. Важният извод дотук обаче е, че институциите, чиято работа е да регулират българския бизнес, са използвани в интерес на мафията. Мафията, която си взе всички регулатори, тъй като регулатори в страната вече няма. Мафията, която краде бизнеси.”
 

 

 
Мирчев сподели, че в Демократична България през последните месеци са имали срещи с хора от по-големи бизнеси:

 

 

„Те сами ни потърсиха и казаха, че се притесняват, защото не могат да живеят и да упражняват бизнеса си, който е съвсем легален и бял, и чист, в страна, в която няма регулатори. В страна, в която, ако Пеевски си хареса Вашия бизнес, той ще го получи. Считаме, че това е абсолютно ненормална ситуация, затова, ние, оттук нататък, специално случая Хиполенд, за който в момента се прави практически опит да бъде завзета тази верига, ще следим много внимателно този случай, ще подадем съответните сигнали още в началото на седмицата. Ще следим много внимателно за реакцията на българските институции.”

 

 

Евроком, Факти БГ, Дневник, Inews

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

960x540

Музеят на сатирата в Габрово издокара Христо Иванов като тлъста куртизанка по жартиери и мазно кафе

май 18, 2024
3304fa90f521d83df63fc0ab1522882e

40% от българите не са прочели нито една книга миналата година, близо 2/3 не са ходили на театър

май 18, 2024
phpbcuamt_559x345

Радев: Победа над Русия е невъзможна, продължаването на войната в Украйна не е изход

май 18, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024
Image_17939093_40_0

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

май 17, 2024
c5f5f63fd2304e109b375828b933ed2f

Борисов: Направих сглобката, за да успокоя държавата, ПП не искат да си признаят големия балон, който се наду

май 17, 2024