ОБЩЕСТВО

Марковски: Хвърляш яйце по сграда – глоба от 100 до 200 лева и до 15 дни арест

Марковски: Хвърляш яйце по сграда – глоба от 100 до 200 лева и до 15 дни арест

 

markovski

 

 

 

 

Адвокатът обясни какви са правата на протестиращите и на полицията при протестите според закона

 

 

 

„Много е важно човек да знае закона и да реши дали иска да го наруши или не. Вижда се какъв е фактът. Оттам се прави изводът дали има някакво нарушение”, заяви в ефира на „Здравей, България” адвокат Марин Марковски за протеста от 2 септември, при който напрежението между демонстранти и полиция ескалира.

 

 

 

 

Според него протестът е свещено и демократично право и е в основата на демокрацията. Той е на мнение, че и това е пътят към по-доброто.

 

„Опитът да се влезе в парламента – това е забранено от закона за митингите и събранията, както и от правилата, свързани с обществения ред. Това като проява може да е разбираема психологически, но законът го забранява. Полицията в този случай има право да употреби и сила, и помощни средства. В закона се казва, че силата трябва да е пропорционална на това, в каква степен е нарушен обществения ред”, обясни адвокат Марковски.

 

 

 

 

Той добави, че има наредба, според която, при употреба на газ или спрей, трябва да се знае какъв е той, както и в какви случаи може да се употребява. Този спрей не може да уврежда човешкото здраве.

 

 

 

„Принципът е, че когато се нарушава обществения ред, могат да се използват помощни средства. Ясно е описано какво значи нарушаване на обществения ред. Хвърлянето на яйца по обществени сгради е такова. Хвърлянето на яйца по полицаите не е по-различно, може би е по-унизително.

 

 

 

 

Хвърлянето на яйца представлява нарушение на указа и може да се състави акт, а този, който е хвърлил яйцето, да бъде наказан. Законът казва, че той трябва да бъде установен и отведен в Районният съд. От 100 до 200 лв. е глобата и до 15 дни задържане в Районното.”, каза още адвокат Марковски.

 

 

 

 

Той подчерта, че полицията трябва да опазва обществения ред, без да унижава честта и достойнството на гражданите, и без да нарушава телесната неприкосновеност. Според него зад тези фрази се крие човешко отношение, което на моменти е липсвало.

 

 

 

Всяка лека телесна повреда от длъжностно лице при изпълнение на служебните задължения се наказва с до 3 години лишаването от свобода, защото употребата на сила по закон се прекратява веднага, когато отпадне нейната необходимост. От момента на прекратяването вече има престъпление, обясни Марковски.

 

 

Нова тв

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024