ОБЩЕСТВО

Окичиха генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски с поредно звание

Окичиха генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски с поредно звание

 

big_1116

 

 

Началникът на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски бе удостоен с поредно научно звание – „Доктор хонорис кауза“ на Висшето военноморско училище, предаде topnovini.bg.

 

 

Удостояването му е по решение на Академичния съвет на Морската академия за приноса му в развитието на образованието и медицината у нас, както и за реализацията на съвместния проект между ВМА, ВВМУ и Медицинския университет в крайморския град за обучението на военни лекари.

 

 

 

„Досега запасът с военни медици се запълваше с лекари от скамейките на цивилните университети, но каквото и допълнително военно обучение да преминат тези млади хора, то не е достатъчно за изграждане на истински офицери“, посочи Мутафчийски, който оглавява и Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

 

 

 

По думите му проектът във Варна преодолява този проблем, особено като се има предвид, че специалистите от ВМА са непрекъснато на мисии зад граница.

 

 

 

В момента те са три – в Африка, Азия и на Балканите, обясни Мутафчийски. И допълни, че за военните лекари, участващи в мисиите, се изискват качества, които трудно се изграждат в цивилните университети – да бъдат силни, волеви, устойчиви офицери, които могат да вземат бързо решения и да остават непоклатими, независимо от предизвикателствата.

 

 

 

,,Медицинският университет във Варна е уникален за страната ни, защото е единственият със сериозно отношение към бичове на съвремието като тероризма и асиметричните заплахи“, допълни Мутафчийски

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_1587291124-payimasge2

Задава се голяма промяна: Край със заведенията в блока!

май 10, 2024
169323482957890

Позорно: Кандидат депутат бяга от полицията в София, отказал тест за дрога, пуснаха го заради имунитет

май 10, 2024
драма

Страшна драма в Бургас: Самотна майка увисна на една ръка от балкона, ужасът е бил… СНИМКИ

май 9, 2024
original

Румен Радев поздрави „Безсмъртния полк“, шествието се проведе въпреки забраната на Терзиев / СНИМКИ

май 9, 2024
991-ratio-petyr-bochukov

Тъжна вест: На 8 май си отиде един от най-изявените български журналисти

май 9, 2024
1010x570

Васил Терзиев забрани шествието на „Безсмъртния полк“ в столицата, в други градове подобна забрана няма

май 8, 2024