ОБЩЕСТВО

Семейство осъди КПКОНПИ за 50 000 лева, иска още 300 бона обезщетение

Семейство осъди КПКОНПИ за 50 000 лева, иска още 300 бона обезщетение

kpkonpi_vhod

 

 

 

Антикорупционата комисия КПКОНПИ е осъдена за плати 50 хил. лв. обезщетение на двама съпрузи, срещу които е имало дело за конфискация. Процесът за отнемане в полза на държавата е загубен от комисията на три инстанции. Това дава основание и на семейството да търси обезщетение за моралните вреди. Техният иск срещу комисията по Закона за отговорността на държавата е за общо 300 хил. лв.

 

 

 

Съдия Мартина Кирова от Окръжния съд в Ямбол обаче оценява причинените им от комисията страдания на 50 хил. лв., съобщава „Сега“ след проверка в съдебните регистри. Решението на Окръжния съд в Ямбол не е окончателно и КПКОНПИ може да обжалва на още две инстанции.

 

 

 

Н.Д. и съпругата му Д.Д. стават обект на проверка от комисията за конфискация, която сега е част от КПКОНПИ, през 2011 г. Причината е присъда срещу Н.Д. от 2008 г. за това, че през октомври 2001 г. в Казанлък е придобил, държал и предал самоделно взривно вещество – тротил.

 

 

 

Освен срещу Н.Д. и съпругата му, проверката на комисията за 25 години назад е насочена и срещу сина му от предишен брак, както и срещу фирмата на жената, която стопанисва един от известните ресторанти в Ямбол. Върху цялото имущество на семейството са наложени запори и възбрани. През август 2011 г. комисията внася в съда и искане за конфискация на имущество за 332 417 лв., което според нея е придобито от престъпна дейност.

 

 

 

Две години по-късно процесът приключва на първа инстанция – комисията губи. Съдът приема, че семейството е доказало законни източници на средства и достатъчно доходи. Съдът обяснява още, че комисията не е доказала пряка или косвена връзка между престъпната дейност и придобитото имущество. Комисията обжалва на още две инстанции, но в началото на 2015 г. окончателно губи делото.

 

 

 

Съпрузите твърдят, че с тези си незаконосъобразни действия са ограничени и нарушени техни права, че запорите са им попречили да посрещнат дори обичайните разходи за битови нужди и да живеят нормално. Спрели да обслужват кредитите си, не можели да въртят и ресторанта си, тъй като нямало как да плащат на доставчиците и на персонала. Стресът от производството по конфискация се отразил на здравето и на отношенията в семейството.

 

 

Магистратите посочват, че от комисията са поддържали иска на три инстанции, независимо че в хода на делото са събрани достатъчно доказателства за произхода на средствата, с които семейството е придобило имуществото си. Съдът подчертава, че производството за конфискация засяга с по-голям интензитет и в по-голям обем правото на труд и правото на частна собственост, които пряко засягат свободата на личността.

 

 

 

 

Така на Н.Д са присъдени 30 хил. лв. обезщетение, а на Д.Д. – 20 хил. лв. Комисията им дължи и 1800 лв. за разноските по делото. Заради отхвърлената част от исковете двамата съпрузи са осъдени да платят на КПКОНПИ общо 500 лв. за юрисконсултското възнаграждение.

 

Сега, Фрог нюз

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

extlb9pkgsfa1pgpezzg

Армията ни продължава да намалява, военните пилоти почти не летят, а моряците не плават

май 5, 2024
nova-tv-rozhdestvo-768x397

Нова телевизия сцепи мрака с идиотски гаф за Великден

май 5, 2024
IMAGE_13975557_40_0

Румънска реч оглася Слънчев бряг, украинки решиха проблемите на търговците / ВИДЕО

май 5, 2024
christos2

Христос Воскресе! Честит Великден! Много здраве и благополучие!

май 4, 2024
960x540

Акад. Петър Иванов: Вижте преди изборите каква е истинската реалност у нас

май 4, 2024
161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024