ОБЩЕСТВО

Учители и директори на бунт, заплашени от глоби до 5000 лв. за ученик без маска

Учители и директори на бунт, заплашени от глоби до 5000 лв. за ученик без маска

 

 

big_2746

 

 

Учители и директори се разбунтуваха заради предвидените глоби, ако ученик ходи в коридорите на школото без маска. Повода за напрежението даде изказване пред медиите на експерт от Районната здравна инспекция, в което предупреждава за санкциите, които може да стигнат 5000 лв.

 

 

 

“Този подход е неморален и категорично неприемлив”, обърнаха се от учителския синдикат на “Подкрепа” към здравния министър Костадин Ангелов. “През лятото всички гледахме половинчатото спазване на мерките срещу COVID в ресторанти, барове и хотели и всички виждахме

абсолютното

отсъствие на

служителите

от РЗИ

 

 

Изведнъж сега в тази трудна и взривоопасна обстановка се появиха заплахи, закани за административна гилотина”, написаха още учителите на министъра.

Опит да потуши напрежението направи обаче образователният министър Красимир Вълчев. В сряда той свиква на съвещание експерти от МОН, здравното министерство и РЗИ.

 

“Изказването на експерта създаде голямо напрежение сред учители и директори, затова поискахме спешна среща на работната група”, обясни Диян Стаматов, директор на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Според него в голямо училище като неговото например, в което се обучават 1700 ученици, каквото и да се направи, все някой може да се окаже без маска при проверка.

 

 

 

Над 500 ученици и над 40 учители пък бяха поставени под карантина само през първата учебна седмица, показват данни на образователното министерство. А столичното 107-о основно училище “Хан Крум” мина на дистанционно обучение в понеделник заради трима болни от коронавирус учители. Онлайн учат вече и паралелки от 4 варненски училища, съобщи шефката на Регионалното управление на образованието Венцеслава Генова.

 

 

 

Ученик в шести клас от основно училище “Ангел Кънчев” и сестра му от Четвърта езикова гимназия са с положителен PCR тест, заразени са от баща си. Друг случай на ученик с коронавирус има в училище “Иван Вазов” в града. Двама учители от начално училище “Васил Левски” в квартал “Аспарухово” също са заразени, единият е от занималня. Заради тях училището остана затворено в понеделник, ще бъде основно дезинфекцирано, очаква се децата да се върнат в класните стаи в сряда.

 

 

Карантинирана

е и цяла група

от 21 деца

в детска градина “Славейче” в Смолян, след като е установена учителка, позитивна на коронавируса. Родителите обаче може да излизат от домовете си и да ходят на работа. На този етап на децата няма да се вземат PCR тестове.

 

 

 

След като санитар от хосписа в Мадан даде положителен резултат на COVID-19, са взети PCR проби на всички 17 души в хосписа и се чакат резултатите им.

 

 

 

За последната седмица в областта има 13 случая на заразени с COVID-19 на възраст от 28 до 76 години. Сред тях е и лекар от областната болница, който обаче 10 дни преди това е бил в отпуск и не е имал контакт с медицински персонал и болни. 42 са активните случаи в Смолянска област. Пред седмицата почина една жена.

 

 

 

Две деца, седем учителки и една лелка са с COVID-19 в детска градина “Слънце” в Монтана. “3 групи ще бъдат под карантина, а 2 остават да приемат деца. Това са мерки със засилване на дезинфекцията”, каза кметът Златко Живков. (24часа)

 

 

24chasa.bg

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024
лена киро

Кирил и Лена – мизерия на съзнанието с участието на всички държавни институции

април 29, 2024
затвор

Затвор „мечта“ за 42 милиона лева за ВИП персони отваря врати – без решетки, по двама в стая с отделен WC

април 29, 2024