ОБЩЕСТВО

Хиляди отново изпълниха площада, искат независимостта си от мафията! СНИМКИ/НА ЖИВО

Хиляди отново изпълниха площада, искат независимостта си от мафията! СНИМКИ/НА ЖИВО

 

big_119923662_382693972894569_7291980746825305375_n

 

 

Хиляди протестиращи се запътват към Орлов мост, предава „Петел“ на живо от столицата.

До този момент множеството скандираше пред Министерски съвет със запалени светлини от телефоните.

 


 

 

big_2696

 

 

Не стихва гражданското недоволство срещу управлението на Бойко Борисов. Протестиращи вече над два месеца всеки ден излизат по улиците не само на столицата, но и на други градове в страната и чужбина.

 

Хронологията на днешното Велико народно въстание следим на живо.

 

„Продължавайте битката, не се отказвайте, да се борим заедно!“ Това бе посланието на Даниел Фройнд – член на Комисиите по бюджетен контрол и конституционни въпроси, както и заместник в Комисията по транспорт и туризъм в Европейския парламент, който бе един от ораторите на 76-ия ден от протеста срещу управлението на България и корупцията в най-бедната страна от ЕС.

 

 

 

Струпване на полиция в Триъгълника на властта, проверка на преминаващите за остри предмети, претърсване на палатковия лагер на майките от инициативата „Системата ни убива“ – това предшества 76-ия ден на протеста, обявен от Отровното трио за Великото народно въстание. Служители на реда завардиха и входа за метрото пред сградата на здравното министерство.

Датата 22 септември не бе избрана случайно. Протестът съвпадна с честванията за 112-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Исканията на протестиращите остават непроменени – оставка на премиера Бойко Борисов и правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Недоволни от Перник, Русе, Ямбол и други градове на страната бяха дошли да подкрепят протестиращите от столицата. По-късно дойдоха и три автобуса от Варна, съобщи Арман Бабикян от Отровното трио.

Малко преди започването на протеста бе затворен бул. „Дондуков“ на пресечката му с „Цар Освободител“. Откъм БНБ и откъм статуята на Света София са изградени пропускателни пунктове, където всички отиващи към площада се проверяват.

По-рано днес протестиращи залепиха на сградата на американското посолство в София плакати с призиви за оставка на главния прокурор Иван Гешев.

Хронология на събитията:

21:32 часа – Протестиращите правят жива верига около бившата сграда на парламента.

21:27 часа – Полицията се сгъстява и не допуска още протестиращи до мястото на митинга. Някои от протестиращите се опитват да пресекат градинката пред Ректората, но са спирани от органите на реда.

21:23 часа – „Докато сте тук. Докато сте на този площад, България ще принадлежи на достойните хора. С вас ще строим свободна България, независима и правова държава, където място за мутри няма. Съединението прави силата!“, посочи Арман Бабикян и призова множеството да се отправи към сградата с надписа „Съединението прави силата“.

20:54 часа – Георги Латев от БАН: „Само за две лица не е този празник, наричани Каскет и Тиква. Тези двамата представляват амалгама от зависимости. Те са олицетворение на мафията.“

20:39 часа – „Можем да променим България само заедно, можем да изхвърлим мутрите само заедно“, обяви Арман Бабикян.

20:27 часа – От Отровното трио призоваха хората на площада на кажат как си представят бъдещето на страната. „Оставка ще има, но ще има и утре. И за да не изглежда утрето като сега, имаме нужда от план за бъдещето“, каза адвокат Николай Хаджигенов. „Ще направим план. Запалете фенерчетата си, за да излезем от мрака на Борисов. Приоритети:

1. Спиране на кражбите, корупцията да изчезне;

2. Реформа в правосъдието, промяна и борба за справедливост;

3. Инвестиции в бъдещето, качествено образование и култура;

4. Икономически ръст, основан на инвестиции в технологии;

5. Качество и ефективност на институциите,“ изреди Хаджигенов.

20:21 часа – Разследващият журналист Димитър Стоянов от „Биволъ“ благодари на „30-тината души“ на площада. „Само онзи, който се бори за свободата си, само той я заслужава. България е едно прекрасно място за пране на пари. България е прекрасно място за гербономика. България е на 111 място по свобода на словото, последна в ЕС. Не това е мястото, в което искаме да живеем. Затова всички ние казваме „Оставка!“, каза журналистът.

19:46 часа – Светослав Трайков: „За 76 дни ме арестуваха, биха ме с палки, наричаха ме с какво ли не, пръскаха ме със спрей. Случиха се няколко хубави неща – целият свят научи, че ни управляват страхливи мишки, които могат да ходят по села и по паланки, могат да пращат платени жени с деца да газят протестиращи, да плащат на контрапротестиращи. но не могат да ни уплашат. Нас не ни е страх – колкото и да не му се вярва на премиера. Него вече го няма!“

19:15 часа – Проф. Велислав Минеков от Отровното трио обяви: „Скоро ще празнуваме друга независимост, независимост от мутри и мафия. Дълго време бяхме заспали, дълго време сънувахме, че ще се събудим щастливи. Вече сме будни!“

19:10 часа – Звучи „Ода на радостта“. 

18:59 часа – На трибуната е Даниел Фройнд от Зелените в Европейския парламент. „Това, което виждам тук, е много притеснително. Систематичната корупция е сериозен проблем в цяла Европа. Ако искаме да запазим ЕС единен, трябва да се борим срещу това. Трябва да приемем неудобната истина, че милиони евро се харчат неправомерно. Медийната свобода също е важна, тя трябва да се защитава. Трябва реална борба с корупцията. Имаме нужда от вашата помощ. Трябва натиск от улицата, трябва натиск и в Брюксел. Продължавайте битката, не се отказвайте, да се борим заедно!“, каза Фройнд.

18:46 часа – Архимандрит Дионисий заяви: „Благословено да е третото Велико народно въстание. Днес, когато Третата българска държава е завладяна от мафията, трябва да се противопоставим. Ние всички сме тук да извоюваме независимостта си от бандитския режим и да върнем България на българите“.

18:43 часа – На трибуната е певецът Георги Станчев, който изпя песента „Не вярваме на думи“, написана преди 30 г. След това рецитира стихотворение „Сега накъде“.

18:38 часа – „Борисов, избери си един от нас и се предай. Ние ще спазим правата за военнопленници на Женевската конвенция. Просто избери един от нас и се предай, призова премиера адвокат Николай Хаджигенов от Отровното трио. Днес опънехме червената линия, за да видят от другата страна как изглеждат решетките. Свиквайте, от утре ще е така. 76 дни стотици хиляди българи протестират с едно единствено искане – оставки на правителството и главния прокурор и промяна.“ Множеството скандира „Оставка“. „Борисов, дали сме достатъчно сериозни? Цялата страна е тук. Вчера Борисов каза, че няма да кой да се предаде. Виж записите от камерите и си избери един от нас“, допълни Хаджигенов.

18:30 часа – Звучи химнът на страната, изпят от оперната певица от Италия Джорджия, която научила химна за една нощ. „Обичам България и българския народ“, декларира певицата.

18:22 часа – „Сега ние, гражданите, ще ги пометем и ще управляваме с честни и почтени избори. Мутри, вън!“, призова Арман Бабикян. „Днес ние се борим за независимост от мафията и мутрите. Днес ние няма да завършим с химна на България, а ще започнем с него“, допълни той.

17:47 часа – „76 дена от началото на протестите празнуваме нашата независимост. Подайте оставка, мутри, за да празнуваме деня на независимостта истински“, обърна се към множеството един от протестиращите Слави Трайков, който е бивш член на ГЕРБ.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024