Европа

Извънредно положение в Испания до май догодина! Драконовски мерки! Италия пред нов локдаун!

Извънредно положение в Испания до май догодина! Драконовски мерки! Италия пред нов локдаун!

 

 

izvanredno-polozhenie-ispaniia-mai-926

 

От днес в цяла Испания ще бъде въведено извънредно положение заради влошаването на ситуацията с разпространението на коронавируса.

 

 

 

„Току-що съобщиха, че са приели мярката „извънредно положение“ за… следващите ШЕСТ месеца в Испания! Освен всички мерки до момента, са приели и още една, а именно: забранява се придвижването от една област в друга! Това ще рече, че ако кацнете в Мадрид (примерно), а искате да си тръгнете от Валенсия, най-вероятно няма да можете!

 

 

 

Все още не е съвсем ясно как стои въпросът с туристите, но тъй като до момента се споменават само изключения като „пътуване на работа, отиване на лекар и помагане на болен“, ви съветвам много добре да проучите ситуацията, преди да пътувате!“, написа българка в една от групите за пътуване във Facebook.

 

 

 

Информацията й беше потвърдена: испанският премиерът Педро Санчес направи телевизионно обръщение след извънредно заседание на правителството и каза, че мярката ще остане в сила до началото на май. В цялата страна с изключение на Канарските острови през нощта ще има полицейски час от 23 ч. до 6 ч.

 

 

 

В сряда Испания стана първата държава от Европейския съюз, преминала прага от 1 милион регистрирани заразени с коронавируса. Броят на починалите в страната доближава 35 000.

 

 

Премиерът на Италия Джузепе Конте разпореди да се въведат допълнителни ограничения в страната с цел да се овладее разпространението на новия коронавирус, предаде АНСА.

 

 

 

От 26 октомври до 24 ноември в страната затварят врати спортните зали, обществените басейни, игралните зали, киносалоните, театрите и спа центровете.

Освен това всички обекти за обществено хранене – барове, ресторанти и кафенета ще работят до 18 часа.

 

 

 

На една маса могат вече да седнат четири, а не шест души, както бе досега. Изключения ще се правят, когато посетителите са членове на едно семейство и живеят заедно.

След 18 часа ресторантите могат само да доставят храна по домовете.

 

 

 

Конте съветва и да се намалят до необходимия минимум придвижванията на гражданите.

Засега не се въвежда комендантски час на цялата територия на страната, но той вече действа в редица области, сред които е и столичната Лацио. В нея е забранено да се излиза след 23 часа, освен ако няма спешна необходимост.

 

 

 

 

Остават без промяна досега въведените мерки като носенето на маска навсякъде, меренето на телесната температура, самоизолацията при заразяване или контакт със заразен.

 

 

 

Засега училищата остават отворени, макар че в много горни класове обучението преминава в онлайн режим. В университетите е въведено дистанционно обучение.

 

 

 

В Италия от началото на октомври всеки ден се регистрират максимални увеличения за денонощие на далите положителна проба за коронавирус. На 23 октомври този показател превиши 19 000.

 

 

 

От началото на пандемията броят на заразените с COVID-19 е над половин милион, от които над 250 000 са излекувани, а над 37 000 са починали от усложнения от инфекцията.

 

Глас БГ

Европа

More in Европа

ЕК768x432

Унищожителен доклад на Брюксел: България значително закъснява с изпълнението на ПВУ

юни 20, 2024
трима

Politico: Макрон и Шолц не успяха да осигурят втори мандат на Урсула фон дер Лайен. Битката продължава

юни 18, 2024
dbf7fcc57_djordja-meloni-bgnes1

Украински преводач в Швейцария вкара в речта на Мелони заплахи към Русия, които не е казвала

юни 17, 2024
dbf7fcc57_djordja-meloni-bgnes1

И Джорджа Мелони изкукурига: Ако Русия не се съгласи с условията, ние ще я принудим да се предаде

юни 16, 2024
швейц

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията на конференцията на Зеленски в Швейцария

юни 16, 2024
европарламент

Имаше ли „наказание“ на изборите за Европарламент

юни 10, 2024