ОБЩЕСТВО

„Медицински надзор“ със заключение за смъртта на абитуриента от В. Търново. Имало ли е лекарска грешка?

„Медицински надзор“ със заключение за смъртта на абитуриента от В. Търново. Имало ли е лекарска грешка?

 

f643e3cdef07ad3b4b56cdc7fef9fe27

 

 

 

Няма лекарска грешка при смъртта на 19-годишния абитуриент от Велико Търново, който почина от Covid-19 след 18-дневно лечение в областната болница. Това е заключението от проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“. Софийска градска прокуратура разследва смъртта на младежа.

 

 

 

 

Христо Денев е развил първите симптоми на коронарирусната инфекция няколко дена след абитуриентския си бал. Приет е във Великотърновската болница на 13 юли, където почина призори на 31 юли.

 

 

Съмнение, че смъртта е резултат от лекарска грешка, изрази баща му адвокат Иван Денев. Болницата поиска проверка от Медицинския надзор, която продължи два месеца и половина.

 

 

 

„Не се установяват нарушения от страна на медицинските лица, взели участие в диагностично-лечебния процес“, това е основният извод от проверката, посочи управителят на великотърновската болница д-р Стефан Филев.

 

 

 

Младежът е бил с много рискови фактори, не са използвани експериментални лекарства, се твърди в заключението на надзора.

 

 

 

По време на лечението са проведени телефонни консултации с водещи медици в страната, заявиха от болницата, но те не са изцяло отразени в документацията на пациента, се посочва в доклада на Медицинския надзор.

 

 

 

Другият пропуск е, че няма подписани декларации за информирано съгласие от младежа или родителите му.

 

 

 

„Не вкарваме документи в реанимация при Covid болните, защото нямаме указания как се дезинфекцират тези документи“, отговори началникът на реанимацията д-р Сибила Маринова.

 

 

 

 

В документа, предоставен от Софийска градска прокуратура, със заключенията от аутопсията на младежа след направената ексхумация се посочва, че няма данни за заболявания извън коронавирусната инфекция.

 

 

 

Прокурорската проверка продължава, а този петък вечерта близките на Иван Денев организират мълчаливо бдение в негова памет в двора на болницата.

 

 

 

Болничният директор д-р Стефан Филев заяви, че получава заплахи за живота си и за семейството си от бащата на починалия младеж, за което ще предприеме законови мерки.

 

Лупа БГ

lupa.bg

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024