Европа

ЕС обвърза финансовата помощ от съюза с върховенството на закона

ЕС обвърза финансовата помощ от съюза с върховенството на закона

 

eb8cc0bd9e0e40be9778ea6c681dcd1d

 

 

 

Предстои официалното утвърждаване на споразумението

 

 

 

Германското председателство на Съвета на ЕС и Европейският парламент съобщиха, че са постигнали предварително съгласие за въвеждане на условие за обвързване на бъдещите разходи от общия бюджет със състоянието на върховенството на закона.

 

 

 

 

Новото изискване ще позволи бюджетът на ЕС да бъде защитен, когато се установи, че нарушенията на принципите на върховенството на правото в някоя държава от Общността засягат или може да засегнат правилното управление на общия бюджет или защитата на европейските финансови интереси по достатъчно пряк начин, гласи договореният текст.

 

 

 

 

Новата мярка обхваща всички бюджетни разходи и се предвижда да бъде прилагана не само в случаи на корупция и измами, а и при незачитане на основните ценности на ЕС, уточнява ЕП.

 

 

 

 

Отбелязва се, че държавите от ЕС са длъжни да следват ценностите на зачитане на човешкото достойнство, на свободата, демокрацията, равенството, правовата държава, както и на зачитането на правата на човека, включително на малцинствата. Тези ценности са общи за държавите в общество, чиито черти са плурализмът, недискриминацията, търпимостта, справедливостта, съпричастието и равенството между жените и мъжете, е записано в договора за ЕС.

ЕП настоява данъчните измами и укриването на данъци да бъдат възприемани като възможни нарушения на върховенството на правото, включително и отделните случаи.

 

 

 

 

Допълва се, че според договорените текстове като заплаха за законността следва да се възприемат заплахите срещу независимостта на съдебната власт, липсата на преразглеждане на произволно постановени или незаконни решения, ограничаването на средствата за правна защита.

 

 

 

 

Евродепутатите са прокарали възможност крайните получатели на бюджетни средства като студенти, земеделци или неправителствени организации да могат да подават до Европейската комисия искане за продължаване на изплащането на бюджетни разходи в случай на решение за спиране на средствата за дадена държава. По тяхно искане се предвижда срокът, в който институциите на ЕС взимат решение за ограничаване или спиране на бюджетните средства към някоя страна, да бъде съкратен на 7-9 месеца от установяването от ЕК на нарушение.

 

 

 

 

Месец по-късно Съветът на ЕС ще трябва да вземе решение по предложение на комисията, като се допуска в отделни случаи този срок да бъде до три месеца. Решенията на Съвета на ЕС ще бъдат приемани с квалифицирано мнозинство (55 на сто от държавите в ЕС, представляващи 65 на сто от европейското население).

По-рано тази година ЕС реши новият седемгодишен бюджет да бъде 1,824 трилиона евро.

 

 

 

 

От тази сума 750 милиарда евро ще бъдат насочени към възстановяването на икономиката, пострадала от пандемията от Ковид-19.

 

 

Дунав мост

loading...
Европа

More in Европа

big_3286

Меркел: Без големи празненства в края на годината. Посрещнете Коледа в тесен семеен кръг

ноември 3, 2020
79c5142be0385a6b93328f6a6fe75f6c

Виена под прицел – 6 атаки на снайперисти в центъра (ВИДЕО+СНИМКИ)

ноември 2, 2020
991-ratio-magazin

ЕК иска да премахнем задължението търговските вериги да продават български продукти

ноември 2, 2020
phpgo5z4a_800x_

Словакия първа в света: Тестват всички над 10 г. възраст безплатно за К-19

октомври 31, 2020
560x315

Фон дер Лайен: Страните от ЕС ще получат ваксина по едно и също време

октомври 30, 2020
big_3caf

Нов терористичен акт във Франция. Обезглавиха 3-ма души в катедралата Нотр Дам в Ница

октомври 29, 2020