Важно

Затварят България от петък, въвеждат 7 крути мерки! ВИДЕО

Затварят България от петък, въвеждат 7 крути мерки! ВИДЕО

 

eaabfde5cb7e488ff4182407b9f00693

 

 

 

 

 

България влиза във втори локдаун от петък. Затварят всички заведения, училища и детски градини. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Предложенията са негови и предстои да бъдат одобрени от Министерския съвет.

 

 

Колкото и да е подготвена една система, тя не може да издържи на такъв натиск – няма да издържат лекарите и сестрите. Преди да съм министър, аз съм лекар и съм готов да поема всякаква отговорност и риск. Не мога да приема, че има по-висша ценност от живота. Всеки живот има значение. Сега е време да се държим един за друг. Мбного колеги са болни, техните близки също. Много колеги починаха, изпълнявайки своя дълг. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата.

 

 

Днес заедно с експертите предложих тези мерки на премиера Бойко Борисов и на коалиционните партньори и предложих те да влязат в сила от петък – 27 ноември. Мерките ще бъдат обсъдени на Министерски съвет и ще вземем решение за тях, обяви министърът.

 

 

 

Ето какви мерки предлага той:

Удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка до края на месец март 2021 г.

Преустановяване на присъствените занятия, практики, стажове и др. във всички училища, университети, детски градини и ясли, както и всички други форми на извънкласни дейности.

 

 

Преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, конглесно-конферентни меропрлиятия, семинари, конкурси, културни и други развлекателни мероприятия, вкл. частно организирани тържества.

 

 

 

Продължаване на забраната за посещение в дискотеки, пиано-барове, барове.

 

 

 

Преустановяване работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо хранене, увеселителни заведения, питейни заведения, кафе-сладкарници, барове и други. Същите могат да работят само за доставки по домовете.

 

Преустановяване на работа на всички нехранителни магазини, включително търговски центрове от топа мол. Изключение правят дрогерии, аптеки, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, доставчици на платежни услуги.

 

 

 

Преустановява се провеждането на вътрешни и външни екскурзии. Няма ограничения за обществения транспорт.

 

 

 

Ние не налагаме локдоун. Вярваме, че заедно ще го наложим. Така всеки един от вас ще стане и лекар, и медицинска сестра. Така и вие ще станете герои в домовете си. Време е да се обединим в името на живота, посочи Ангелов.

 

 

Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи, допълни той.

 

 

 

 

В сградата на Министерския съвет в този момент се провежда извънреден брифинг на здравния министър проф. Костадин Ангелов и на Националния оперативен щаб във връзка с усложнената епидемиологична ситуация в страната и голямата смъртност, причинена от коронавируса.

 

 

 

 

В пресконференцията участват и директорите на големите болници в София. По-рано днес премиерът Бойко Борисов проведе с тях работна среща, по време на която здравният министър е докладвал данни за развитието на пандемията от COVID-19 в България.

 

 

Обсъдени са били конкретните параметри по отношение на заболеваемостта и смъртността в страната. Направен е бил и преглед на натовареността на болничните заведения у нас.

 

 

 

Главният държавен здравен инспектор Кунчев представи данни за заболяемостта в страната. Тя  надхвърля 250 на 100 000 души от населението в почти всички държави в Европа.

 

 

23 560 случая са регистрирани за миналата седмицата в страната, което е нарастване със 102%. България е на 11 място по заболеваемост в Европа, съобщи в началото доц. Ангел Кунчев.

 

 

 

На регионално ниво имаме значителни различия за страната. Най-ниско е нивото в Кърджали, а най-много заболели имаме в София –  град, Габрово и Кюстендил. Продължава и ръста на лицата, които се приемат за болнично лечение, като ежемесечно техния брой нараства с 20-40%, нараства и броя на лицата, нуждаещи се от интензивно лечение, като към момента техния брой е 6,4% от хоспитализираните и непрекъснато расте. Това  са данните към днешна дата, посочи той.

 

 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

 

Важно

More in Важно

111111111

Какво е социално казино – Новата завладяваща тенденция в онлайн пространството

юни 17, 2023
vlizat-sila-novite-nakazaniia-214

Влизат в сила новите по-строги наказания за нарушителите на пътя, вижте ги

март 27, 2023
big_46ae490b9d254124ac2213dedacb6e3c_1_

Данните на БНБ бият тревога: Внимавайте с кредитите! Може да се наложи да платите двойни лихви

декември 30, 2022
кауфphpygfbhc_800x

„Кауфланд“ с важно съобщение, алармира за голяма измама

декември 11, 2022
ezgif-5-b96576f89f

Извънредно: Появи се ВИДЕО с 12-г. Александър от неделя сутрин, ето какво прави

ноември 13, 2022
poiavi-se-versiia-kade-mozhe-da-bade-187

Разпространяват грешна информация за Алексaндър от Перник!

ноември 12, 2022