Коментари

Как Борисов се оплете пред немски вестник и кой му снима чекмеджето?

Как Борисов се оплете пред немски вестник и кой му снима чекмеджето?

 

de0ba98b1da73703956d77dcb0ac03c3fdd38dbc

 

 

„Политикът, пистолетът и парите” – цяла страница с такова заглавие е отделил на българския премиер немският вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг”. На пръв поглед интервюто е щедър жест към Борисов – дават му думата да сипе обяснения в обичайния си стил, говори за газопроводи, за банки, за инвестиции, за победите си на избори. Но самото заглавие и снимката с чекмеджето с пачки и кюлчета злато и пистолетът на шкафчето са по-скоро дискредитиране, отколкото подкрепа. Дали вестникът го е търсил, но това се е получило.

 

 

 

 

„Франкфуртер алгемайне цайтунг” е консервативен вестник, близък до политическите среди в Германия, подкрепящи Борисов. Както сам той признава, без фондациите „Ханс Зайдел” и „Конрад Аденауер” нямало да има ГЕРБ. Фондациите са помагали логистично, с обучения, семинари, включително с пари. А финансиране от чужди организации за политически партии в България е забранено от българските закони. Така още от самото начало на ГЕРБ германски политически среди съучастват в закононарушенията на Борисов. И при всяко разкритие за негови закононарушения, неговите поддръжници в Германия се правят, че не забелязват и правят жестове, че го подкрепят.

 

 

 

 

Какво обаче обяснява Борисов пред немския вестник за снимките от неговата спалня? Най-напред, става ясно, че интервюто е направено от журналиста Михаел Мартенс в началото на октомври, а защо излиза чак сега не е ясно. Мартенс е бил кореспондент на Балканите, самият той казва, че разговорът с Борисов е продължил два часа и половина. Тоест – публикуваното е само най-важната част, не е възможно да се публикува изцяло такъв дълъг разговор.

 

 

 

Според Борисов снимките вероятно са правени през 2017 г. Някой е отворил вратата на спалнята му и го е снимал. На тази снимка се вижда „само как спя”, казва Борисов. Но понеже тази снимка не била достатъчно компрометираща – „Затова сложиха златни кюлчета, пачки пари и пистолет в нощното ми шкафче, и след това снимаха тази аранжировка”, обяснява той пред немския журналист.

Незнайна Мата Хари е влязла с чантичката си,

 

 

 

в която има пачки и кюлчета злато, пистолет, наредила ги е да ги снима, и после си тръгнала с тях. Борисов сочи дамската чанта на присъстваща по време на интервюто шефка на кабинета му и казва, че в една ей такава чанта се събират пачки и кюлчета. Обяснява, че жените, които идват при него, охраната не ги проверява.

 

 

 

Обясненията на Борисов не издържат. Няма как в нарушение на протокола на НСО за охрана на резиденция някой да влезе без да мине през металдетектор и да внесе пистолет и злато. На практика е възможно единствено придружителка на Борисов да влезе с него и с негова изрична намеса да я пуснат без проверка, което пак е нарушение. Но същевременно Борисов казва в интервюто как някоя жена го чакала, той казал по телефона, че ще закъснее 15 минути и това било достатъчно време да направи снимките. Въпросът е, че не става дума за снимка веднъж, а неколкократно в продължение на две години.

 

 

 

Въобще, как е възможно да влезе човек с пистолет в резиденцията на премиера? Това не става нито с дамска чанта, нито под полата, при задължителните металдетектори.

 

 

 

За пистолета Борисов си противоречи. В интервюта в миналото неведнъж се е хвалил, че не се разделя с него. Посочва дори марката „Глок 17С”. Точно този пистолет се вижда на снимките. Дори на пресконференцията, на която даваше обяснения по повод тези снимки и записите, със строен зад гърба си актива на ГЕРБ, пак призна, че не се разделя с пистолета си. Когато Полина Паунова от „Свободна Европа” го попита – „Спите ли с пистолет до леглото си”, Борисов отговори – „Не”. Тя му напомни, че на снимката, на която спи и той е признал за автентична, се вижда пистолет на нощното шкафче. Борисов не отговори.

 

 

 

 

Версията му, че някой е внесъл пистолет и го е изнесъл, е несъстоятелна. Възможността да внесе някой и пачки, и кюлчета също не издържа. Защо?

 

 

 

Снимките са правени в продължение на две години

от август до декември 2017 г., и през януари и февруари 2019 г. И са снимани различни количества пачки и злато три пъти (освен снимката със спящия Борисов, на която чекмеджето не е отворено, защото е имало риск той да се събуди). Кому е било нужно, след като е направил такива снимки през 2017 г. да ги прави пак през 2019 г.? Първия и втория път път с повече пачки, третия път с повече злато и по-малко пачки? И за всяка от тези снимки в продължение на две години неизвестната Мата Хари, както се изразява Борисов, е трябвало да ги внася и изнася, поемайки голям риск.

 

 

 

На някои от снимките (септември 2017 г.) се вижда чекмедже, пълно с около 1 млн. евро в банкноти по 500. Поне в отворената част на чекмеджето се виждат толкова. Приблизително толкова са и на снимките от декември 2017 г., на които чекмеджето е открехнато по-малко и не може да се прецени точно сумата (виж тук снимките и анализ на достоверността им). Толкова пачки не се събират в дамска чанта, пък и плюс пистолет. Жена с такъв товар в чантата неминуемо ще бъде спряна от охраната за проверка.

 

 

 

 

Но да кажем, че охраната на Борисов допуска някои жени без да ги проверява какво мъкнат в чантите. И охраната знае много добре кои са те. И не съобщава нищо. И прокуратурата, която започна разследване и е разпитала охранителите, също знае кой е влизал и мълчи.

 

 

 

Борисов казва пред немския журналист: „Имам ли любовен живот? Разбира се, че имам. Ако хората ги интересува, мога да го кажа: аз съм човек с човешки потребности“. И допълва, че „красива жена може много лесно да преодолее защитата ми“ (виж тук пълния текст на интервюто).
Тези откровения подсказват, че при него в резиденцията е идвала не една жена.

 

 

 

(следва утре – Коя е Мата Хари?)

 

Иван Бакалов

Източник: e-vestnik

Коментари

More in Коментари

даниил_видински_патриарх_български_3174422146388906702_big

Реакции след избора на Даниил Видински за Патриарх Български (ОБЗОР)

юни 30, 2024
zavoi

Опс… Нашата „демократична общност“ вече взима завоя. Байдън бил прегрял, вика Елена Поптодорова

юни 30, 2024
3b466dbdc99c47a19663e0dfbd42ebe9

Ода за НАТО и аспержите

юни 29, 2024
24b1cdeb85dacff455970fa9ddfce53d

Вкарва ли ни кабинетът „Главчев“ във война със секретна рамка? Защо Радев отказа за НАТО

юни 27, 2024
960x540

Няма един пример на руска ракета по украински плажуващи, или по мирни граждани на площад с децата си

юни 24, 2024
maxresdefault

Коментар: Слава Богу, Хазарта е избран, ще има да папка. Вече изтрих всички албуми на “Ъпсурт”

юни 11, 2024