Здраве

Кунчев: Евтините антибиотици ни съсипват, големият бич е, че българите се лекуват сами

Кунчев: Евтините антибиотици ни съсипват, големият бич е, че българите се лекуват сами

6ea4d4566eb763ed7ecacd09ca1a1af3

 

 

Ползването на евтини антибиотици е най-големият проблем в България. Това предупреди доцент доктор Ангел Кунччев, главен здравен инспектор. Това води до резистентност към антибиотиците. 

 

 

 

Кунчев разясни кога и как се пие антибиотик, така че да имаме полза от него и да не развием резистентност. Това стана на специална пресконференция коментар по темата направи д-р Скендер Сила – представител на Световната здравна организация в България. Ескпертно мнение за ситуацията у нас дадоха и доц. Ангел Кунчев и проф. Тодор Кантарджиев, предаде varna24.bg.

 

Не сме в най-лоша ситуация в Европа, но в някои показатели сме лидери в отрицателно отношение и то с преднина от 8 пъти над втория, каза той.

 

 

 

Кунчев отбеляза, че евтините антибиотици се дават най-вече в някои болници, които искат да се сместят в бюджета. Сами по себе си подобни лекарства не са лоши, но не и когато се ползват многократно.

 

 

Друг бич са опитите на българите да се лекуват сами. „При седемдневен курс често човек се чувства добре на петия ден. Остават му лекарства, който след време той дава на друг човек от семейството. Това е опасно, предупреди Кунчев.

 

 

 

Той призна, че за изпълнение на програмата срещу антибиотичната резистентност са необходими действията на 20 институции у нас, като до момента едва пет, макар и най-важните, са свършили своята работа.

 

 

 

 

Лечебните заведения използват по-евтини антибиотици заради финансови затруднения. Това не значи, че те не са качествени, каза още той. Не трябва да се пие антибиотик при най-малките симптоми на коронавирус, допълни доц. Кунчев. Антибиотична резистентност се получава когато се спре предписан медикамент по-рано или се пие без симптом, коментира експертът. Най-важно е хората да запомнят, че когато например им изпишат антибиотик за 7 дни, а те се почувстват по-добре на четвъртия ден и го спрат, или когато изхвърлят в боклука останалото, или го дадат на някой друг, за да не се купува друг, а този да се хвърля, те работят за антибиотична резистентност, обясни Кучнев.

 

 

 

 

Пандемията не оставя на заден план всички текущи програми и имунизации, заяви д-р Кунчев по време пресконференция по повод началото на Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробна резистентност и COVID-19. Той обаче заяви притесненията си за ваксините срещу грип. Въпреки че са доставени 50 процента повече ваксини, в момента се са изчерпани.

 

 

В същото време имунизацията не върви по план при възрастните хора над 65 години. За целта доцент Кунчев свиква днес спешна среща на Българския лекарски съюз и фармацевти.

 

 

 

Здраве

More in Здраве

big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023
кунчев980x551_1622547296

Кунчев пак се появи: След грип А дойде и тип Б, слагайте маските пак!

декември 15, 2023
Image_16406194_40_0

Бивш министър разказа ужасяващ случай: Три месеца 85-годишна жена обикаля болници и никой лекар не вижда тумор

декември 4, 2023
кунчев-1

Кунчев: Тази година грипът не започва с лека хрема и кашлица, други са първите симптоми

ноември 27, 2023
лютеница-1

Проверка показа: Лютеницата, „Снежанката“ и „Руската“ са като справочник по химия

ноември 19, 2023