ОБЩЕСТВО

Навлизаме в изключително сериозна фаза на пандемията в България! И най-важното: Никакво самолечение!

Навлизаме в изключително сериозна фаза на пандемията в България! И най-важното: Никакво самолечение!

dva-dni-nad-4000-zarazeni-u-nas-shte-676

 

 

 

 

В момента навлизаме в изключително сериозна фаза в пандемията в страната, призна здравният министър проф. Костадин Ангелов.

 

 

 

 

„Най-важното нещо, за което искам да благодаря на всички българи, е съзнанието и разумът, който надделява, както и спазването на мерките“, посочи той на брифинга на Националния оперативен щаб.

 

 

 

 

„Най-ефективната мярка е носенето на маска на закрито, която спасява човешки живот и намалва бройката на постъпващите в болници. Следващата мярка е физическата и социална дистанция. Пропъръчваме на хората да избягват струпвания и да ограничат пътуванията, ако те не са крайно належащи. Най-важната мярка е да проявим разум и да мислим за всеки до нас, за нашите близки, познати, да ги опазим“, настоя той.

 

 

 

„Тези мерки не могат да разпространят вируса, защото той се разпространява дифузно, но можем да го контролираме. Със заповеди няма да се справим, а със самосъзнание“, посочи проф. Костадин Ангелов.

 

 

 

„Само разумът ще ни спаси, нищо друго. Спасението поединично вече не е решение за никого. В Шумен имаме проблем с болницата, натискът е от много болни, а и от страх – лекарите да влязат, за да лекуват. Ситуацията в страната е сериозна, имаме капацитета да променим нещата“, настоя министърът.

 

 

Той бе категоричен, че България има в запас достатъчно лекарства, както и лични предпазни средства.

 

 

 

 

„Не се самолекувайте, не започвате панически прием на медикаменти, чуйте се с вашия лекар, може да се видите със специалист, който да ви посъветва. Често хората започват терапии, прилагани на техен познат, но всяко едно лечение е индивидуално. Понякога употребата на кортикостероиди при един е жизненоважна, а при друг много опасна“, посочи още здравният министър.

 

 

 

 

 

 

„Днес пристигат още количества ремдисивир – 1700 флакона, следващото количесто ще пристигне идната седмица – 4300 флакона. Нека всички българи, които имат симптоми на вируса, да не гледат на това лекарство като на панацея, защото и то има странични ефекти. Винаги лекарят преценява прилагането на всеки един медикамент. Лечението с него става по експертен съвет“, посочи проф. Ангелов.

 

 

 

 

„Надяваме се Европейската комисия успешно да приключи договарянето на ваксините срещу COVID-19 и през април те да бъдат тук за българските граждани. За да могат да бъдат достъпни за тези, които имат желание, доброволно да си ги сложат и да успеем да се преборим с тази пандемия“, отбеляза той.

 

 

 

 

Според статистиката, изнесена от него, от началото на седмицата до момента излекуваните от коронавируса са 1417.

 

 

 

 

По данни на информционната система в момента имаме 3191 пациента в болниците, от които 239 в интензивен сектор, заетостта на легата в болниците е приблизително около 30%, а тези в интензивни около 20 на сто.

 

 

 

 

„Изпитвам изключително неприятни чувства когато виждам в интернет хора, които не спазват мерките и търсят вратички в закона, за да нарушат дисциплината, давате ли си сметка, че това коства човешки живот. Не е време за празнуване, време е за солидарност, за връщане на доверието към българските лекари и подкрепа към тях“, заключи министърът.

 

 

 

Новини Бг, Глас БГ

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

161d161aa3984ee18574c726c4a9114c

Евростат: България остава страната в ЕС с най-ниска продължителност на живота

май 3, 2024
big_12

СТЕНОГРАМА закова Главчев за детската болница – кой е отговорен, ето как е прието решението

май 2, 2024
9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

май 1, 2024
РАДЕВ100450_660_370

Радев: Честит Първи май! Без социална справедливост всяко общество е обречено на разделение

май 1, 2024
big_hail-189519_1280fdf

БАБХ: Време е България да научи истината за агнешкото и яйцата в плик на Великден

април 30, 2024
залез

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

април 30, 2024